Câteva declarații-cheie ale lui Diacov, din fișierul audio postat de Răileanu:

-       Trebuie să ne așezăm la masă și să găsim soluții, dar este problema juridică. E o problemă într-adevăr mare.

-       Noi am fost mulți ani impuși să ne conformăm deciziilor CC, chiar dacă nu ne plăcea. Câțiva ani buni, 7, 8, 10, am lucrat după norma de majoritate parlamentară de 52 de voturi. Tot CC a decis schimbarea procedurii de alegere a președintelui. Eu personal am spus că e o tâmpenie, cum așa? Dar dacă a fost decizia CC, noi nu avem dreptul să o contestăm. Am votat primul tur pentru Leancă și al doilea pentru Sandu. Dar amu ce putem face? Nu putem contesta.

-       E mare păcat ce se întâmplă. Eu nu am o problemă să stau patru ani în opoziție. Dar deputatul din opoziție e cea mai creativă funcție. Poți să faci ce vrei. La guvernare duci răspundere și păstrezi echilibrul. Cum depășești o decizie a CC? Ce ne îndemnați să facem? Să lăsăm tot baltă? Hai, voi ce spuneți?

-       Sper că se vor așeza și vor discuta, poate vor veni mediatori internaționali. Am mai avut asta în 2001-2002, când era plină piața, dar atunci s-au liniștit spiritele. Principalul instituțiile, cum ar fi poliția, CNA, să se ocupe de treaba lui.

-       Să nu permitem corabia să se cârlige, că și așa e vai de capul ei.

-       Nu se va întâmpla nimic bun dacă un conducător sau altul va face aici gălăgie.

-       Hai oamenii să ne judece, să decidă. Da, am spus că nu e rost să fie anticipate, cam tot aceleași mandate vor fi și iară aceleași discuții. Dar dacă tot trebuie să facem calea asta anevoioasă să o facem în liniște. Și cu un mandat clar să ne așezăm să discutăm. 

la un moment dat, în discuție intervine Gheorghe Răileanu:

-       V-ați băgat în așa o groapă și încă ați mai tras capacul. Nu mai sunteți credibili. Ați acaparat instituțiile și justiția. Noi ce suntem uituci, nu știm că ați băgat 3 oameni la CC? Acum doar de să vă ajute cineva acum să ieșiți din situația.

-       Toate ministerele blocate, babele astea care nu au treabă cu politica, care sunt sărace, sunt puse să vină acolo. Totul e corupt! Dacă spuneți că este diferență dintre persoană și partid, luați o decizie logică. Nu puteți duce poporul ista într-o groapă. Nu sunteți finanțați, nu sunteți ajutați...

-       Poate soluția ar fi ca CC să-și anuleze hotărârea evident eronată și politic dictată.

Urmează un scurt dialog:

Diacov: E părerea dvs., e viziunea voastră. Eu vă întreb ce facem cu decizia unei instanțe care nu se discută?

Răileanu: E o instanță acaparată. Cine a dictat decizia poate să dicteze alta.

Diacov: Se creează haos total. Cumva trebuie să ieșim. Comisia de la Veneția va examina. Sper că și oponenții o să se conformeze și sper că și noi tot când vom avea ceva juridic de examinat. Au rămas câteva zile, dacă tot merge așa degrabă intră în campanie. Înaintați candidatura! Hai și noi ca în Israel! Acolo tot au venit, s-au ciondănit, nu au găsit limbă comună și se duc la anticipate.

AGORA a încercat să-l contacteze pe Dumitru Diacov pentru un comentariu, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Precizăm că liberal-democratul Gheorghe Răileanu, care care a candidat independent la alegerile din februarie, fusese într-un conflict cu blocul ACUM. Acesta urma să fie candidatul blocului, însă mai aproape de alegeri, din partea Blocului „ACUM” a fost propusă în circumscripția respectivă Domnica Manole.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!