„Chiar în spatele meu stă doamna Zinaida Greceanîi, care este victima acestor deportări. Vreau să-i spun că anul trecut în calitate de conducător a acestei delegații am ajuns la Tomsk. Este un muzeu al NKVD-ului. În muzeul de la Tomsk doamna Zinaida Greceanîi stă pe site-ul muzeului ca personalitate remarcantă care a avut de suferit în cadrul regiunii Tomsk”, a spus Țîcu.

Totodată, deputatul a solicitat ca parlamentarii să țină un moment de reculegere în memoria basarabenilor deportați și a solicitat o ședință specială pentru data de 6 iulie:

„Să consemnăm printr-un moment de reculegere această tragedie colectică a Basarabiei și să pregătim pentru data de 6 iulie o agendă a Parlamentului și al Guvernului. Atunci este marcat cel mai mare val al deportărilor”.

Pe 12 iunie se împlinesc 78 de ani de când din satele Basarabiei au fost s deportați 32424 de oameni.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!