Vezi și: Hotărârea CtEDO în cazul expulzării profesorilor turci: R. Moldova, obligată să achite câte 25.000 de euro fiecăruia

„Mâine voi cere procurorului general intentarea unui dosarul penal împotriva lui Vasile Botnari și a adjunctului său pentru vânzare de oameni. Cunoașteți toată lumea hotărârea Curții (n. r. - CtEDO) în acest sens”, a declarat copreședintele blocului ACUM în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV.

Ieri, 11 iunie, printr-o hotărâre a CtEDO Republica Moldova a fost obligată să achite câte 25.000 de euro fiecărui profesor turc expulzat din R. Moldova în toamna anului 2018. Curtea a hotărât că aplicanților li s-a încălcat dreptul la libertatea și siguranța persoanei și la dreptul la viața privată.

Amintim că la 6 septembrie 2018, șapte profesori turci din rețeaua de licee „Orizont” au fost ridicați de către Serviciul de Informații și Securitate și expulzați, cu justificarea că activitățile lor ar constitui o amenințare la securitatea naționale a Republicii Moldova.

Doi dintre profesorii turci de la rețeaua de licee „Orizont” din Republica Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Unul dintre ei a primit o pedeapsă definitivă de șase ani și șase luni privațiune de libertate, epuizându-și calea de atac. Al doilea a fost condamnat de prima instanță la nouă ani de închisoare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!