Directorul AIPA: Fondurile destinate subvenționării Agriculturii în 2015 sunt insuficiente

Directorul AIPA: Fondurile destinate subvenționării Agriculturii în 2015 sunt insuficiente

Directorul Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură, Petru Maleru, spune că fondurile acordate subvenționării agriculturii pentru 2015 sunt insuficiente, dacă se iau în considerațiile datoriile acumulate. Potrivit lui, volumul subvențiilor pentru Agricultură în 2015 va fi de 610 milioane de lei, aici fiind incluse şi 110 milioane de lei alocate prin programul european de vecinătate pentru agricultură și dezvoltare rurală, ENPARD (program European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală).

„Este o cifră foarte mică dacă luăm în considerație datoriile de 230 de milioane lei din 2014, care deja pot fi numite datorii istorice, fiindcă suntem într-un nou an și acestea s-au format în urma incapacității AIPA de a achita toate dosarele care au fost depuse în 2014. Acestea au fost foarte multe: peste 5200 de dosare în valoare de peste 800 de milioane de lei”, a menționat Maleru.

Vasile Bumacov, ministrul în exercițiu al Agriculturii, declară că după aprobarea bugetului pentru 2015 fondul de subvenționare va fi de 500 de milioane lei, iar ENPARD ar putea fi suplinit cu peste 300 de milioane de lei.

Învestirea noului Guvern este așteptată și pentru a duce la bun sfârșit negocierile cu Banca Mondială privind acordarea unui credit cu element grant de 120 mln. lei.

Petru Maleru consideră că „ministrul Agriculturii, care va fi numit în această funcție va duce la bun sfârșit negocierile cu Banca Mondială. La moment suntem în ultima fază de negocieri pentru contractarea unui împrumut, cu element de grant în sumă de 120 de milioane de lei. Banii vor fi acordați pentru acei agricultori care nu au primit banii pentru procesare, dar au depus dosar la AIPA. La acest capitol s-au acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.”

Directorul AIPA mai spune că vor fi oferite compensații și producătorilor care au vândut merele prin acte de achiziții. Pe de altă parte, Petru Maleru spune că agricultorii din nordul țării merele cărora au înghețat nu vor primi compensații fiindcă „fierul trebuia bătut atât cât era cald.”

Directorul executiv Moldova Fruct: Cei care au exportat mere în Rusia au dat-o în bară

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.