În cadrul manifestațiilor pot fi observate două tipuri de corturi: majoritatea de mici dimensiuni, dar și altele mai mari, de culoarea cerului. Cele din urmă au mai fost văzute în cadrul diverselor acțiuni organizate de IGSU, fiind cumpărate din bani publici. De exemplu, asemenea corturi au fost instalate, recent, la Ștefan Vodă, acolo unde salvatorii au amenajat o tabără de câmp pentru a preveni inundațiile.


Reporterii ZdG au întrebat organizatorii protestelor de unde anume sunt aceste corturi. Fostul deputat PDM Corneliu Dudunic a declarat că ele sunt din surse private, aparținând „unor pescari și vânători”, dar și altor persoane care nu fac parte din organizații publice. „Am adunat din toată țara. Am adus de acasă, am cumpărat de la magazin, am luat de la vecini și am organizat”, a spus el, negând că ele ar aparține statului.


Ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, a confirmat însă că aceste corturi sunt ale instiției pe care o reprezintă. „Unele corturi sunt instalate de instituția noastră pentru protecția cetățenilor, în condițiile de temperaturi ridicate, vânt și ploaie, pentru a proteja cetățenii țării. Astfel de corturi urmează a fi instalate și în alte zone ale țării, dacă temperaturile caniculare se vor menține”, a declarat ofițerul de presă.

Liliana Pușcașu a mai menționat că nu poate spune când și unde mai exact au fost instalate corturile, dar și cine se adăpostește în ele.

Tradițional, pe timp de caniculă, salvatorii instalează asemenea corturi de mari dimensiuni în cele mai aglomerate puncte ale capitalei, dar și în alte orașe din țară. Acolo, la nevoie, oamenii pot beneficia de primul ajutor medical sau pot să se răcorească și să bea un pahar de apă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!