Viitorii medici și farmaciști, au depus jurământul lui Hipocrate: Ce așteptări au și unde își văd viitorul (FOTO)

Viitorii medici și farmaciști, au depus jurământul lui Hipocrate: Ce așteptări au și unde își văd viitorul (FOTO)

Peste 600 de absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, au depus jurământul lui Hippocrate. La eveniment pe lângă tinerii specialiștii, au fost prezenți părinți, prieteni, profesori care i-au ghidat pe perioada studiilor, dar nimeni de la Ministerul Sănătății.

În timp ce făceau poze cu colegii, pentru a rămâne memorabilă această zi, i-am întrebat cum au fost acești șase ani de studii? Ce planuri au de viitor? Cum văd ei astăzi situația din sistemul medical din Republica Moldova?

 Iată răspunsurile lor:


„Am așteptat șase ani de zile acest eveniment să depunem jurământul lui Hipocrate, cel care de fapt ne călăuzește în toți anii. Vreau să rămân în țară, să fac rezidențiatul. Așteptăm mai repede să se formeze un Guvern puternic, să schimbe situația, să ne ofere numărul de locuri de care avem nevoie, pentru a ocupa o specialitate pe care ne-o dorim. Jurământul care astăzi l-am depus cu siguranță o să-l respect, prin intermediul lui noi dăm dovadă de responsabilitate, confidențialitate, pentru că în mâinele noastre este viața pacienților”, ne-a spus Noroc Iurie.


„Din primul an când vedeam colegii absolvenții, mă găndeam cu emoții la momentele când o să absolvim. Îmi părea o eternitate șase ani, dar au trecut repede. Vreau să-mi continuu studiile. În sistemul medical astăzi sunt multe lacune, noi o să venim, o să muncim și o să tindem să schimbăm situația”, a dăugat Viorica Mereac.

 „Mă simt un doctor micuț la început de cale, cu sclipici în ochi, pregătită pentru noile realizări, sper să fie bine în drumul pe care l-am ales în viață. Vreau să slujesc cu desăvârșire acestei țări. Aici am reușit să-mi fac studiile și aici vreau să profesez. Îmi doresc pe viitor să fie mai bună situația în medicină, o să ajutăm și noi pentru a face schimbările. Sper ca medicina să fie un domeniu prosper și să ne mândrim de ceea ce suntem. Să nu ajungem în momente în care să mergem cu capul plecat”, a subliniat Zaharii Marina.

„Mi-am luat o responsabilitate mai mare decât a fi student. Vectorul principal e să profesăm ca doctor. Pe viitor vreau să rămân în țară. În sistemul medical avem specialiști buni, dar trebuie mai multă organizare”, a mai menționat Veaceslav Juc.

„Au fost șase ani plini de surprize, foarte frumoși, cu multe greutăți, dar se merită rezultatul, sunt fericită de titlul de medic. Pe viitor vreau să-mi continuu studiile în țară, să fac rezidențiatul. Sistemul medical, ar trebui să fie mult mai încurajator și mai motivant pentru studenții noștri, ca să rămânem acasă”, a adăugat Liliana Juncu.

„Au fost grei cei șase ani de studii, uneori lipsiți de distracții, totul am sacrificat pentru studii. Vreau să rămân în țară pentru a-mi continua studiile mai departe. Sperăm între timp să se schimbe situația, cu noul Guvern. Vreau să spun că la noi în țară lipsește respectul pacientului față de medic și în general față de sistemul medical. Medicii nu sunt apreciați pentru munca și dedicația lor. Dar, despre salariu ce să spun, doar că este mizerabil, nu este suficient pentru a avea un trai decent”, a subliniart Tatiana Zabica.


„Mă simt neclară, un pic confuză, pentru că șase ani de zile știi exact ce trebuie să faci și acum... Mi-am ales o profesie nu tocmai ușoară. Planuriile de viitor este să ne liniștim și să vedem cum și unde putem să ajutăm oamenii, fiindcă au nevoie de noi. Situația în medicină este precară și la nivel de personal și la nivel de resurse. Schimbarea se face foarte lent și foarte multă lume opune rezistență”, a spus Cristina Sibov.

Situația din țară în general și din sistemul medical în partidular îi face pe unii, însă, să se gândească la străinătate.

„Suntem o viitoare familie de medicii. Ambii vrem să ne continuăm studiile peste hotare, deoarece astăci situația în sistemul medical din țară este deplorabilă”, a conchis Adrian Grechin.

În acest an au depus jurământul lui Hipocrate 632 de absolvenți de la USMF. Astfel, pentru sistemul național de sănătate au fost pregătiți specialiști în domeniile: Medicină - 415, Stomatologie - 102, Farmacie - 89 și Medicină preventivă - 26. În total, în acest an, au absolvit USMF „Nicolae Testemițanu” 929 de specialiști.

Conform bazei de date a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în prezent în domeniul medicinei sunt 393 de locuri vacante, din care: asistent medical (inclusiv de familie) -156, medic specialist-106, medic medicină de familie - 36, farmacist - 33, medic medicină generală - 20, brancardier - 11, cercetător/laborant științific în bacteriologie - 8, maseur - 6, felcer laborant - 5, registrator medical - 5, laborant-farmacist - 5, laborant la analiza chimico-bacteriologică - 2.

Vezi și aceste știri
Doi angajați ai Gărzii forestiere din Soroca, reținuți de CNA. Ar fi cerut bani pentru a scoate de sub urmărire un șofer, prins beat la volan

Doi angajați ai Gărzii forestiere din Soroca, reținuți de CNA. Ar fi cerut bani pentru a scoate de sub urmărire un șofer, prins beat la volan

CC explică, pe scurt, de ce alegerile parlamentare nu pot avea loc concomitent cu cele prezidențiale

CC explică, pe scurt, de ce alegerile parlamentare nu pot avea loc concomitent cu cele prezidențiale

Șapte mituri care intensifică răspândirea cazurilor de COVID-19

Șapte mituri care intensifică răspândirea cazurilor de COVID-19

Advertoriale
Ramona Ziemann a ales cariera în IT: „Suntem toți egali, iar șansele de a crește, de a fi avansat, de a crește profesional – sunt egale pentru fiecare”

Ramona Ziemann a ales cariera în IT: „Suntem toți egali, iar șansele de a crește, de a fi avansat, de a crește profesional – sunt egale pentru fiecare”

Julien Ducarroz, Director General Orange Moldova, este noul CEO Orange Polonia

Julien Ducarroz, Director General Orange Moldova, este noul CEO Orange Polonia

Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
  Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
 • Oameni ca tine: A transformat dragostea pentru gătit în artă. Povestea Tatianei Raețcaia, tânăra care a înnebunit bucureștenii cu gustul deliciilor moldovenești (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Enciclopedia „Vreau să știu partidele” și de ce alegerea unei denumiri de formațiune seamănă cu un joc de păcănele (AUDIO)
 • Dumitru Orescu - Business în agricultură, seceta, investiții, pierderi de milioane | Nota de Plată
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cum afectează consumul de grăsimi trans sănătatea femeilor ?
 • Top 5 cele mai bune seriale realizate de HBO
Cele mai populare
 • 1
  CNAS vine cu precizări pentru doritorii de a-și reexamina pensiile
 • 2
  Chicu, către Sandu: „Țâfna Maiei depășește orice limită”
 • 3
  Oleg Țulea: „Sunt gata în orice clipă să plec. Instabilitatea politică devine o problemă gravă”
 • 4
  Nou-născut, găsit în viță de vie. Mama bebelușului a fost identificată de poliție (FOTO)
Autentificare