Prezentăm mai jos, integral, traducerea textului publicat de The Washington Post:

Moldova, o mică țară post-sovietică din Europa de Est, s-a zbătut ani la rând între fracțiuni care și-au dorit să integreze țara în UE și altele care au vrut să o alinieze cu Rusia lui Vladimir Putin. De aceea a fost un șoc atunci când, la finalul săptămânii trecute, cel mai pro-vestic partid și formațiunea pro-Putin, au creat, pe neașteptate, o coaliție. Scopul lor declarat a fost acela de a pune capăt încercării unui oligarh acuzat de practici corupte de a pune mâna pe instituțiile statului. 

Moldova are acum o șansă fragilă de a-și curăța sistemul politic. Dar are nevoie de mai multă susține decât a primit până acum de la statele din Vest, inclusiv de la administrația Trump. 

Începând de miercuri, a existat un impas periculos între noul Guvern condus de pro-occidentala Maia Sandu și oligarhul Vladimir Plahotniuc, al cărui Partid Democrat din Moldova a condus administrația anterioară. Plahotniuc a refuzat să recunoască noul Guvern, iar judecătorii pe care i-a instalat la Curtea Constituțională au emis o hotărâre dubioasă, declarând că Executivul este unul nevalidat. Instanța l-a suspendat, de asemenea, pe președintele Republicii Moldova și l-a înlocuit, pentru o perioadă scurtă, cu un aliat al lui Plahotniuc, care a dispus prompt alegerile noi.

Acest soi de manipulare este anume acel motiv pentru care celelalte partide moldovenești, deși au discrepanțe majore cu privire la orientarea geopolitică a țării, au considerat că este mai important să se unească împotriva lui Plahotniuc. Înțelegerea lor este temporară: ei intenționează să restabilească independența sistemului judiciar și a Comisiei Electorale Centrale și să anuleze modificările Codului Electoral care l-au favorizat pe Plahotniuc. După aceea, va fi posibil să se organizeze noi alegeri.

Dacă reforma va fi una de izbândă, Moldova ar crea un val puternic de susținere a demersurilor anti-corupție. Țara vecină, România, tocmai și-a arestat cel mai puternic politician, Liviu Dragnea, care și-a folosit controlul asupra guvernului anterior pentru a schimba legile anticorupție în beneficiul său personal. În martie, Slovacia a ales un președinte reformator după luni de proteste populare împotriva corupției. În plus, au loc mitinguri uriașe la Praga, unde oamenii cer demisia premierului Andrej Babis, care evită acuzațiile de fraudă.

Strategia lui Plahotniuc de a rămâne pe poziții depinde foarte mult de capacitatea sa de a convinge Washingtonul că el este pro-occidental. Lobbiștii săi din Washington DC îl descriu drept un anti-rus, chiar dacă el tocmai a încercat să încheie o înțelegere cu socialiștii pro-Putin. Marți, disperat să câștige favoarea administrației Trump, guvernul rival (n.r. - Guvernul Filip) a anunțat că va muta Ambasada Moldovei din Israel la Ierusalim și va oferi o primă parte de teren pentru o nouă Ambasadă a SUA.

Administrația Trump nu ar trebui să fie pacalită de astfel de tactici. Până în prezent, Departamentul de Stat a emis o poziție prudentă, cerând respectarea rezultatelor ultimelor alegeri parlamentare. Conducerea statelor UE, inclusiv Marea Britanie, Franța și Germania, au mers mai departe, manifestându-și susținerea deplină față de noua coaliție. Statele Unite ar trebui să li se alăture.

Citește și: „The New York Times” despre Moldova: „O țară din spațiul post-sovietic cu două guverne și două realități paralele”

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!