„Din 21 martie 2019, Parlamentul nou ales a intrat în exerciţiul mandatului, zi din care începe mandatul de 4 ani al Parlamentului. Anume tot în această zi conform art.63 alin.(3) mandatul parlamentului precedent se încheie. Şedinţa Parlamentului din 8 iunie se încadrează pe deplin în durata mandatului şi la care au fost alese organele directorii, precum şi învestirea noului Guvern cu depunerea jurământului (art.98 din Constituţie). La 8 iunie 2019 şi-a încheiat mandatul vechiul Guvern. În consecinţă actualul Parlament şi Guvern învestit sunt legale şi legitime în plină concordanţă cu prevederile constituţionale şi a normelor dreptului internaţional”, afirmă semnatarii.

Deputații din Parlamentul anilor 1990-1994 susțin că Înalta Curte „a confundat în mod vădit data validării mandatelor deputaţilor 9 martie 2019, cu data constituirii Parlamentului nou ales 21 martie 2019, data începutului exerciţiului mandatului de 4 ani.

„Suspendarea din funcţie a Preşedintelui Republicii Moldova ţine de exclusiva competenţă a Parlamentului. Suntem în prezenţa depăşirii atribuţiilor Curţii strict determinate prin art.135 din Constituţie. Tot prin abuz şi depăşire a competenţelor Curtea a desemnat un Preşedinte interimar. Toate aceste acte ale Curţii Constituţionale ilegale şi ilegitime se încadrează în procesul de uzurpare a puterii de stat determinată prin art.2 alin.(2) din Constituţie”, susțin foștii aleși ai poporului.

„Rămânând fideli şi devotaţi statului de drept şi democratic, supremaţiei Constituţiei AO „Parlamentul ’90” recunoaştem şi susţinem legalitatea şi legitimitatea actualului Parlament şi a Guvernului învestit, la ce chemăm întreaga societate şi a tuturor angajaţilor din instituţiile, întreprinderile şi organizaţiile din republica Moldova.

Lista deputaţilor jurişti:

1.     ALEXEI Nicolai, doctor în drept, general;

2.     AMIHALACHIOAIE Gheorghe;

3.     ARSENI Alexandru, dr. habilitat în drept, profesor universitar;

4.     BERLINSCHI Victor;

5.     CÂRLAN Gheorghe, doctor în drept;

6.     COLUN Valentin;

7.     CURTEV Ştefan

8.     DARABAN Valeriu;

9.     HIOARĂ Gheorghe, doctor în drept, conferenţiar universitar;

10.  MUNTEANU Petru;

11.  OHOTNICOV Alexandru;

12.  PLUGARU Anatol;

13.  POSTOVAN Dumitru, doctor în drept, conferenţiar universitar;

14.  PUŞCAŞ Victor, doctor în drept, conferenţiar universitar. 

Președintele AO Parlamentul Independenței - Pintilie Pîrvan.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!