
RISE Moldova: Ministerul Interceptărilor. Cum 52 de opozanți PD au fost luați „la ochi” de procurori după mesaje pe Facebook și declarații de presă
O investigație RISE Moldova a descoperit o întreagă operațiune de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate, care s-a desfășurat în ultimii ani. Aceasta s-a desfășurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată. În locuințe le-au fost instalate microfoane și camere video. RISE Moldova a obținut un set de date care arată amploarea operațiunii.
・
RISE Moldova a descoperit că este vorba de aproape 600 de proiecte de ordonanțe, demersuri, procese-verbale, încheieri judecătorești și mandate de autorizare. În documente se face referire și la peste 200 de DVD-uri cu discuții telefonice interceptate.
Citește și: VIDEO. Emisiunea „Principii și Valori” (PV): „Alo, sunt Picasso”
Cele trei dosare sub paravanul cărora au avut loc interceptările au fost numite, convențional, DOSARUL CONFERINȚEI DE PRESĂ, DOSARUL COMENTARIILOR PE FACEBOOK și DOSARUL VOTULUI UNINOMINAL.
DOSARUL CONFERINȚEI DE PRESĂ
Pe 31 martie 2016, câțiva lideri ai Platformei Civice Demnitate şi Adevăr (Platforma DA) organizează o conferință de presă și, ca printre altele, fac apel către „toți oamenii de bună credință să iasă în stradă și să manifeste” pe 24 aprilie în Piața Marii Adunări Naționale.
Îndemnul acestora a fost auzit, inclusiv de angajații Inspectoratului General de Poliție (IGP) al Ministerului de Interne (MAI). Peste doar cinci zile, oamenii legii fac și ei un apel, doar că la art. 285 din Codul Penal – Dezordini în masă, și pornesc urmărirea penală nr. 2016790079.
Inițial în vizor sunt luate 12 persoane. Printre ei, fruntași ai Platformei DA – Andrei Năstase, Chiril Moţpan și Ruslan Verbiţchi, jurnalistul Alexandru Cozer, foștii combatanți Constantin Boeştean, Vasile Iacubov și Ion Caraman. Între timp, raza de interceptare a convorbirilor telefonice s-a extins și asupra altor cinci persoane conectate la Platforma DA. Este vorba de Vasile Năstase, Inga Grigoriu, Mihai Tomacinschi, Alexandr Topolenco şi Daniel Ulinici.
DOSARUL COMENTARIILOR PE FACEBOOK
11 ianuarie 2017. Oamenii legii pornesc o nouă urmărire penală cu nr. 2017790004. Dosarul își trage rădăcinile dintr-o decizie a Federației Sindicale a Educației și Științei din 27 decembrie 2016, prin care și-a propus ca, în perioada 17-20 ianuarie 2017, să picheteze Guvernul și Parlamentul, în legătură cu „declinul continuu al situației materiale a angajaților din sfera educației și cercetării.”
Cu o săptămână înainte de protestele federației, procurorii dispun interceptarea pe un termen de 30 de zile a discuțiilor telefonice a unui grup de 14 persoane.