„Este alarmant faptul că aceste inițiative sunt promovate într-o situație de profundă criză politică, când deciziile se adoptă pripit, fără discuții publice, fără o expertiză obiectivă și fără analiza impactului acestor inițiative asupra principiilor fundamentale care guvernează activitatea Procuraturii. Mai mult ca atât, este îngrijorător și faptul că aceste inițiative creează un precedent extrem de periculos, prin care orice formațiune politică, care preia puterea poate schimba conducerea Procuraturii și legile de funcționare a acesteia după bunul său plac”, se arată în textul declarației.

Semnatarii mai adaugă că Procuratura este o instituție eminamente apolitică, care a fost, este și va fi întotdeauna în serviciul cetățenilor:

„Noi, procurorii din cadrul Procuraturii Republicii Moldova, dăm un semnal de alarmă a tot ceea ce se întâmplă în jurul instituției noastre și susținem cu toată puterea că nu acceptăm să fim intimidați prin presiuni venite din partea politicului, dimpotrivă, ne vom consolida întru apărarea principiilor constituționale care ne guvernează activitatea – autonomia, independența și imparțialitatea – să rămână sacre și de neatins. Aceste valori nu au doar sens declarativ, dar sunt realizarea atinsă de noi prin efort de lungă durată”.

Declarație este semnată de  612 procurori din numărul total de 637 procurori angajați în Procuratura Republicii Moldova. Pe de altă parte, Procuratura Generală este una dintre instituțiile statului care a fost luată cu asalt de protestatari. Mai mulți oameni își petrec deja de o săptămână zilele și nopțile în corturile instalate în fața instituției.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!