Apel la conștiința judecătorilor CC. Experți în drept constituțional cer revizuirea deciziei

Apel la conștiința judecătorilor CC. Experți în drept constituțional cer revizuirea deciziei

Un grup de experți în drept constituțional susțin că Decizia Curții Constituționale, prin care declara că termenul de formare a majorității parlamentare expiră la 7 iunie, trebuie revizuită, astfel demonstrând independența. Potrivit fostului președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, drept temei de revizuire a deciziei ar putea servi recunoașterea unor greșeli aritmetice de către judecătorii CC sau apariția unor circumstanțe noi, precum este avizul Comisiei de la Veneția care urmează să se expună pe 21 iunie 2019. 

Expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu a menționat că decizia Curții Constituționale (CC) nu poate fi contestată, dar putem apela la conștiința judecătorilor CC. Totodată, Nicolae Osmochescu a precizat că deciziile CC sunt politizate, Guvernul Sandu este legal, investit cu majoritatea parlamentară, iar neparticiparea a două fracțiuni (Partidul Democrat și Partidul Șor) este problema lor.

În același timp, expertul constituțional Alexandru Buruiană a precizat că nu data de 9 iunie, dar data de 21 iunie e termenul limită de constituire a majorității parlamentare. „Data de 7 e inventată de CC în baza unei interpretări a Codului Civil. E o prea mărire a atribuților sale. (…) Susțin că Parlametul și Guvernul sunt legale. Hotărârile CC sunt ilegale”, spune Alexandru Buruiană.

La rândul său, Pavel Midrigan, ex-membru al CC, a declarat că nu crede în ideea de revizuire a deciziei. „Am mari dubii față de acești membri că vor merge la revizuire. (…) Academia de Științe tace. O armată de juriști tac. USM tace. De ce? Se tem. Problema e în componența CC care și-a depășit atribuțiile sale”, a subliniat Pavel Midrigan.

Constatările au fost făcute în cadrul mesei rotunde „Dimensiunea constituțională a crizei politice din Republica Moldova și perspectiva soluționării”, desfășurată vineri, 14 iunie, la Chișinău.

La final, participanții la masa rotundă au ajuns la concluzia că deciziile CC au fost adoptate în grabă, cu mari abateri de la legislația în vigoare. Potrivit experților în drept constituțional, deciziile CC creează impresia că judecătorii CC nu a fost liberi, dar au fost influențați atunci când au adoptat decizii. În acest context, experții constituționali se adresează către judecătorii CC să-și revizuiască decizia, astfel demonstrând independență și onestitate în realizarea puterii judiciare.

CC a decis vineri, 7 iunie că data limită de formare a unui Guvern este 7 iunie.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.