Lumea Sandei - un joc de sunete: Povestea fetiței de 9 ani care asociază orice sunet cu o notă muzicală (VIDEO)

Lumea Sandei - un joc de sunete: Povestea fetiței de 9 ani care asociază orice sunet cu o notă muzicală (VIDEO)

Sanda este un copil nevăzător încă de la naștere, iar lumea înconjurătoare este o adevărată provocare pe care această copilă a învățat să o perceapă în felul său. Este elevă în clasa a II-a la Liceul teoretic cu profil tehnologic pentru copii cu vedere slabă din Chișinău. Instituția are 80 de elevi, este dotată cu materiale didactice adaptate și are pedagogi specializați pentru a instrui acest grup de copii.

Pe lângă liceul la care merge Sanda, în Moldova mai există încă trei instituții de învățământ din această categorie: o școală-internat la Bălți, o grădiniță pentru copii cu vedere slabă în Chișinău și o școală profesională. În același timp, în ultimii ani, autoritățile încearcă să integreze copii cu deficiențe de vedere în școlile obișnuite.

Reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din Republica Moldova spun că persoanele cu deficiențe de vedere încă se confruntă cu un șir de probleme. Pentru ca ele să poată duce un mod de viață independent, este nevoie ca mediul înconjurător să fie adaptat. Străzile ar trebui să fie dotate cu trotuare tactile și semafoare sonore, în transportul public stațiile să fie anunțate din timp. Îndeosebi, este necesar ca aceste persoane să se poată integra fără impedimente în societate și să-și găsească un loc de muncă.

În anul 2008, Republica Moldova a semnat Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, obligându-se să integreze persoanele cu dizabilități în societate. Astfel, potrivit Legii cu privire la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, care a fost aprobată ulterior, în fiecare companie cu peste 20 de angajați, 5% din personal trebuie să fie persoane cu dizabilități. În realitate, foarte puține organizații angajează astfel de persoane și nici nu sunt penalizate dacă nu o fac. De cele mai multe ori, își găsesc de lucru cei cu forme ușoare de deficiențe.

„Persoanele cu deficiențe de vedere nu pot să facă un spectru larg de operații mecanice și nu pot fi la același nivel de competitivitate cu ceilalți. Din acest motiv, pentru formele severe de dizabilitate este mai dificilă angajarea, întrucât presupune adaptarea locului de muncă la necesitățile angajatului”, afirmă vicepreședintele Asociației Nevăzătorilor, Ștefan Oprea.

Asociația Nevăzătorilor are cinci întreprinderi pentru persoane cu dizabilități: în Chișinău, Bălți, Orhei și Basarabeasca. Aici se produc capace de conservat, clește pentru rufe, hârtie igienică, mobilă. Condiția pusă de stat este ca minimum de 50% din persoanele angajate să fie nevăzătoare. Robotizarea și eficientizarea proceselor de producție au făcut ca, astăzi, în aceste întreprinderi să fie angajate 120 de persoane, comparativ cu 3.000 de angajați câți activau în perioada sovietică. Potrivit responsabililor de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, aceste întreprinderi sunt susținute financiar pentru compensarea parțială a contribuție de asigurări sociale obligatorii, procurarea de utilaj și crearea locurilor de muncă. În acest an au fost alocați peste 2,8 milioane de lei în această direcție.

Potrivit șefului direcției politici de protecție a drepturilor persoanelor cu dizabilități, Vasile Cușca, începând cu anul 2011 (după ratificarea Convenției ONU) s-au întreprins mai multe acțiuni care ar ameliora situația persoanelor cu dizabilități.

În 2018, alocațiile sociale au fost majorate cu 20%, a fost dezvoltat și implementat serviciul de asistență personală, asistentul personal fiind un membru al familiei care îngrijește persoana cu dizabilitate, are un carnet de muncă și este salarizat. În prezent, în Republica Moldova sunt circa 3.500 de asistenți personali. Cifra a crescut, comparativ cu anul precedent, cu 600 de unități de personal.

Un alt serviciu dezvoltat îl constituie echipele mobile din localități care au în vizor până la 25 de beneficiari în fiecare lună. În echipă este inclus un asistent social, uneori un chinetoterapeut, logoped, asistent medical. Aceștia merg la domiciliu ca să ajute persoanele cu dizabilități.

Totodată, există și servicii de plasament social pentru adulți cu dizabilități. Acest serviciu permite ca persoanele care nu au rude să fie incluși într-o familie.

Serviciu „Respiro” funcționează în mai multe localități și le oferă persoanelor cu dizabilități posibilitatea de a fi plasate pentru o lună într-un centru sau azil. Acest lucru permite familiei sau membrului familiei care îngrijește de persoana cu dizabilitate să își soluționeze propriile probleme în această perioadă.

Responsabilii în domeniu își propun pentru anul 2019 să elaboreze un regulament care ar reglementa activitatea unor centre de zi, mixte, pentru mai multe categorii de persoane cu dizabilități. Un astfel de centru destinat persoanelor cu deficiențe de vedere există în capitală. Centrul este în subordinea Asociației Nevăzătorilor din Moldova, are o tipografie în sistemul de scris Braille, studio de înregistrări sonore pentru cărți audio, bibliotecă, și oferă instruire de orientarea cu bastonul în spațiu.

În prezent, în Republica Moldova sunt circa 4.250 de persoane nevăzătoare care beneficiază de alocații sociale pentru grad sever de dizabilitate de vedere.

*Autor: Irina Soltan, studentă SSAJ

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
TikTok ar putea fi amendat cu 27 de milioane de lire sterline. Care este motivul

TikTok ar putea fi amendat cu 27 de milioane de lire sterline. Care este motivul

Maxime de până la cinci grade și cer noros. Cum va fi vremea în weekend

Maxime de până la cinci grade și cer noros. Cum va fi vremea în weekend

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu prim-ministra Lituaniei, Ingrida Šimonytė. Despre ce au discutat

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu prim-ministra Lituaniei, Ingrida Šimonytė. Despre ce au discutat

Advertoriale
Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

O afacere de familie mobilează cu stil locuințele a mii de moldoveni: „Vrem să fim martorii clipelor de fericire” (VIDEO)

O afacere de familie mobilează cu stil locuințele a mii de moldoveni: „Vrem să fim martorii clipelor de fericire” (VIDEO)

EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
  Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
 • Moldova, I am back! | Dmitri Moruz: „Vrem ca toți reprezentanții minorităților naționale și etnice din Republica Moldova să se simtă acasă și nimeni să nu plece din țară”
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! CMC aprobă: Noile tarife la apă și canalizare în capitală vor fi de 23 de lei (UPDATE)
 • 2
  Ultimă oră! Procurorii efectuează percheziții într-o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă
 • 3
  Ultima oră! Pretinse spargeri de Telegram și poștă electronică ale procurorului general interimar. Reacția lui Ion Munteanu
 • 4
  SONDAJ: Patru partide ar accede în Legislativ, în cazul în care duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare anticipate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.