„Salutăm faptu că atât noua coaliție, cât și fostul guvern s-au angajat să transfere pașnic puterea, urmând astfel voința poporului moldovean. Solicităm reținere în această perioadă de tranziție. Statele Unite vor continua să monitorizeze îndeaproape evoluțiile din Moldova și vor rămâne angajate să colaboreze cu toți moldovenii, pe măsură ce construiesc un viitor mai prosper și mai democratic”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

Amintim că prima reacție a Departamentului de Stat al SUA a venit pe 10 iunie. Atunci, Statele Unite au cerut „reținere” și „acord asupra unui dialog politic”, precum și „respectarea voinței poporului”. 

Peste trei zile, pe 13 iunie, a apărut declarația președintelui Comisiei Helsinki din Senatul american. „Urmăresc evoluțiile din Moldova cu îngrijorare. Schimbarea regulilor de joc în timpul jocului (n.r. - din eng „moving the goalpost”), pentru că unui partid nu-i place rezultatul unui acord, nu reflectă angajamentul față de democrație pe care ne așteptăm să îl vedem într-un stat membru OSCE”, spunea acesta.

Amintim că, vineri, 14 iunie, democrații au anunțat că cedează Guvernul Filip. Ei au declarat că acesta este singura modalitate legală care poate fi realizată la ora actuală. În pofida deciziei de retragere a democraților, criza instituțională și blocajul juridic în care se află Republica Moldova a rămas nerezolvat, a spus Vladimir Cebotari, urmând ca PSRM și ACUM să găsească soluții. Totodată, vicepreședintele PD spune că alegerile anticipate sunt scenariul cel mai probabil.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!