„Mijloace bănești în conturile bancare ale MF – 3,27 mlrd.lei. Toate ordinele de plată prezentate în trezorerie până la 31 mai au fost finanțate integral – deci nu există nici o restanță la plăți. Marea majoritate a cheltuielilor de personal și sociale (pensii, îndemnizații) pentru luna mai au fost deja achitate, iar veniturile la buget le depășesc pe cele din 2018”, a scris Chicu.

Totodată, fostul ministru a adăugat prognoza actualizată a veniturilor pe anul 2019 indică o creștere față de cifra planificată de circa 500 de milioane de lei. Chicu subliniază că prognoza ignoră, în mare parte, trimestrul 4, cînd condițiile fiscale 2019/2018 vor fi identice, adică depășirea veniturilor va fi și mai pronunțată.

„Cifrele de mai sus indică clar, că în bugetul public național nu există o gaură, după cum s-a tot vehiculat în ultima perioada. Este necesara, bineînțeles, o rectificare/redistribuire între componentele Bugetului Public Național. Ministerul Finanțelor are pregătit proiectul respectiv”, a mai spus fostul ministru.

 În concluzie Chicu a adăugat că datoria de stat ca pondere în PIB, la situația din 31 mai 2019, este mai mică atât față de 31.12.2018, cât și față de 31.12.2017, șii este de aproximativ 2,5- 3 ori mai mică decât în țările vecine.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!