Inițiativa nr. 293 fusese semnată la 16 iulie 2014 de către deputați din fracțiunile fostului Parlament, printre care PLDM, PL, PLR, PSRM și PCRM. Ulterior, în urma conflictului politic generat în vara 2014, această Declarație a rămas blocată în Parlament, urmând să fie adoptată de noua legislatură a Parlamentului.

Cu toate acestea, imediat după formarea noului Parlament, proiectul Declarației a fost anulat (pag. 42).Amintim că Parlamentul a adoptat anterior un proiect de lege (nr. 281 din 09.07.2014), prin care a fost modificată legislația cu privire la extremism. Acest proiect de lege conținea prevederi utile pentru lupta contra extremismului și separatismului în R. Moldova, dar și un articol abuziv (nr. 8), prin care se cenzura libertatea Internetului.

Art. 8 al acestui proiect de lege conținea următoarele prevederi:
"În cazul în care într-un sistem informațional (pe o pagină web, portal, forum, într-o rețea de socializare, blog, etc.) este plasat un material ce denotă caracter extremist, SIS dispune prin ordin, furnizorilor de rețele și/sau servicii de comunicații electronice, blocarea provizorie, pe teritoriul R. Moldova a accesului la acest material". În acest mod, SIS obținea dreptul de a bloca orice site sau articol publicat pe Internet, incomod guvernării.

Ulterior, în procesul de adoptare, în urma presiunii societății civile, art. 8 a fost exclus, iar Parrlamentul a inițiat elaborarea unei Declarații privind neutralitatea Internetului pentru a demonstra că nu intenționează să cenzureze libertatea Internetului.

Precizăm că, potrivit capitolul 2, art. 12 din regulamentul Parlamentului, dacă după înregistrare în Parlament, proiectul de act legislativ nu a fost examinat în decursul legislaturii în care a fost înregistrat, iniţiativa legislativă devine nulă.

Recomandăm insistent autorităților să implementeze strict standardele europene, prevăzute în anexa XXVIII-B de la Acordul de Asociere la Uniunea Europeană privind normele aplicabile serviciilor de telecomunicații, legislație care ar oferi un cadru previzibil, suficient și corect, fără a permite reglementări abuzive din partea organelor de drept din R. Moldova.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!