Acțiunile unilaterale ale Tiraspolului pentru consolidarea ilegală a unei frontiere în Zona de Securitate a fost subiectul abordat de către delegația Moldovei în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC), care s-a întrunit la Tighina joi, 6 iunie 2019.

Biroul de Reintegrare anunță că în cadrul întâlnirii s-a discutat despre faptul că sunt blocate eforturile delegației moldovenești și ale reprezentanților Misiunii OSCE în Moldova de a stabili circumstanțele amplasării postului de grăniceri lângă satul Zahorna în locul postului de pacificatori lichidat. Într-un comunicat emis de Biroul de Reintegrare se spune că reprezentanții părților în Comandamentul Militar Întrunit nu execută deja de mai mult de două luni indicațiile Comisiei Unificate de Control de a extrage din arhivă anumite documente și a le prezenta grupului de lucru constituit pe problema posturilor aflate în Zona de Securitate.

În același comunicat se spune că în cadrul ședinței a fost audiat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 5-11 iunie 2019, care nu a fost aprobat din cauza opunerii membrilor delegației transnistrene. Aceștia și-au motivat refuzul prin faptul că militarii desemnați de trei părți (Federația Rusă, Republica Moldova și regiunea transnistreană) au indicat în raport localitatea Varnița drept componentă a raionului Anenii Noi.

"

"

Solicitat de Agora, juristul Alexandru Zubco a menționat că nerecunoașterea localității Varnița, ca fiind parte a raionului Anenii Noi, reprezintă un motiv de îngrijorare. „E motiv de îngrijorare evidentă. CUC solicită să fie redată această îngrijorare cu tentă reală. Dacă Vadim Krasnoselski instalează post la Varnița atunci cine să riposteze. Ei o fac fără rușine”, precizează Alexandru Zubco. Juristul a amintit că în anul 2014 a fost o tentativă de a instala post la Varnița, dar locuitorii au ripostat și a fost scos acel post de control. Totodată, Alexandru Zubco a precizat că autoritățile de la Tiraspol testează iarăși capacitățile Guvernului de la Chișinău.

Rosian Vasiloi, expert pe probleme de securitate, consideră că negocierile pe această dimensiune au ieșuat. „Eu nu mă încumet să fac prea multe declarații, dar să nu ne trezim cu un decret al lui Krasnoselski, liderului separatiștilor, care recunoaște localitatea drept parte a regiunii separatiste. Eu sper că autoritățile vor avea un mesaj foarte clar și vor întreprinde măsuri pentru a preveni asemenea acțiuni din partea regimului separatist. Sa terminat timpul când la cheremul politicilor de reintegrare erau două persoane, Plahotniuc și Gușan. Acum toate măsurile în domeniul reintegrării trebuie să fie bine chibzuite și implementate”, a spus Rosian Vasiloi pentru Agora.

În luna mai, Tiraspolul anunța că renunță la deciziile unilaterale care vizau administrația locală și cetățenii din satul Varnița, Anenii Noi. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!