„Pe agenda mea este personalul medical, pe care-l pierdem la greu. Alături este asistentul social și toți care activează în sfera protecției sociale, deoarece sunt plătiți sub limitele unui salariu decent. Pacientul tot rămâne pe locul întâi. Să deschidem ușa sistemului, să renunțăm la povara cu care se mișcă sărmanul pacient”, a declarat Ala Nemerenco.

În același timp, ministra Sănătății își propune să revadă mecanismul prin care sunt stabilite prețurile la medicamente, astfel încât acestea să fie ieftine. Pe agenda ministrei Nemerenco este lupta cu plățile neformale în medicină, astfel încât pacientul să nu mai achite suplimentar pentru serviciile medicale prestate de către medici.

Maia Sandu, prim-ministra Moldovei, a anunțat că optează pentru separarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. „Eu cred că a fost o decizie neinspirată de a forma un minister din două ministere (n.r. - Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei). Eu optez pentru separarea ministerelor, deoarece că sunt probleme complicate pe dimensiunea socială și a muncii. (...) Avem fenomenul îmbătrânii demografice, sistemul de pensionare. Trebuie să dezvoltăm servicii geriatrice. Există problema cetățenilor care vor reveni din diasporă și sunt la vârsta de pensionare. Cred că ne permitem să avem două instituții separate. Promit sa revenim la acest subiect și să găsim împreună o soluție potrivită. ”, a menționat premiera Moldovei.

Maia Sandu a vorbit în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale despre cât de important este să fie oprită plecarea medicilor din țară. Aceasta își dorește să fie ordine în achizițiile publice, inclusiv cheltuirea banilor de către CNAM. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!