Documentul a fost elaborat în pregătirea unui sinod al episcopilor din Brazilia, Bolivia, Peru, Ecuador, Columbia, Venezuela, Guyana, Surinam și Guyana Franceză care va avea loc în octombrie și la care vor participa și reprezentanți al triburilor indigene din zona fluviului Amazon. Acesta vorbește de hirotonisirea unor  bărbați în vârstă, membri proeminenți ai comunității catolice și care au familii cu copii deja ajunși la maturitate. 

Schimbarea este necesară în condițiile în care mulți credincioși din comunitățile izolate nu au posibilitatea să participe la liturghie sau să se spovedească deoarece doar un preot are dreptul să oficieze mesa sau să absolve păcate.

De altfel, posibilitatea renunțării la celibat a fost invocată încă din 2017 de papa Francisc, acesta afirmând într-un interviu acordat unui ziar german că soluția poate fi aplicată în regiuni izolate, el dând exemplul insulelor din Pacific. Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!