„În cazul acestor modificări vom avea un echilibru și un control mai riguros din partea Parlamentului asupra acestui Serviciu. Vom putea să-l scoatem definitiv din controlul unui partid, care l-a transformat într-un instrument împotriva ldieri lor de opoziție și a oamenilor de afaceri, a oamenilor de treabă”, a declarat deputatul PAS, Igor Grosu.

„SIS-ul va fi o structură care va sta la straja securității naționale, va contracara interferențele din exterior și tentativele de uzurpare a puterii de stat. [...] În sfârșit, vă garantăm că SIS va avea față de service intelligence european, și nu de turnători la Partidul Democrat”, a mai spus Grosu.


"

"

Potrivit proiectului, activitatea SIS urmează a fi coordonată de către președintele Republicii Moldova în limitele competenței sale și va fi supusă controlului parlamentar.

O altă modificare presupune eliberarea din funcție a directorului SIS de Parlament la propunereașefului statului sau la propunerea a cel puțin unei treimi din numărul deputaților aleși în cazul în care acesta se va afla în stare de incompatibilitate, în conflict de interese, nu va depune declarația de avere și interese, precum și va exista o hotărâre judecătorească irevocabilă sau în cazul exprimării neîncrederii. Modificările se referă și la gradele speciale supreme și gradele speciale pentru directorul SIS, care urmează a fi conferite prin decret al președintelui.

Pentru a intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, precum prevede proiectul, acesta urmează a fi examinat și votat în lectură finală.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!