Întrebat dacă Vlad Plahotniuc și Ilan Șor au părăsit țara vineri, 14 iunie, atunci când democrații au anunțat că cedează guvernarea, Alexandru Jizdan a spus: „Mie nu mi se pare pertinentă sau relevantă întrebarea, pentru că ambii nu au interdicție de a ieși din RM. Libera circulație e prevăzută de Constituție”.

Fostul ministru a negat, de asemenea, că Plahotniuc ar fi părăsit țara în timpul ședinței Consiliului Politic Național al PDM. „Este o minciună care se încearcă să ia amploare și care îl aduce pe domnul Plahotniuc în ipostaza unui om fricos”, a comentat democratul.

Cât despre solicitarea actualului ministru de Interne, Andrei Năstase, care a cerut Procuraturii Generale ridicarea imunității lui Vlad Plahotniuc, Alexandri Jizdan a declarat: „Dacă noi ne aflăm într-un stat de drept, cred că e cazul ca statul de drept să funcționeze. Dacă sunt probe, lasă să vină cu probe, să demonstreze că cineva a încălcat legea și atunci toată lumea va fi de acord. Până acum, văd doar elemente de răfuială. Cred că la acest lucru trebuie să atragă atenția și comunitatea internațională”.

Amintim că Andrei Năstase a depus un denunț la Procuratura Generală prin care i-a cerut șefului instituției, Eduard Harunjen, să inițieze o cauză penală pe numele magistraților Curții Constituțională pentru tentativă de uzurpare a puterii în stat. Totodată, acesta a cerut și ridicarea imunității democratului Vlad Plahotniuc, pentru că ar fi determinat judecătorii la aceste acțiuni.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!