
Parlamentul anulează, în prima lectură, legea privind cetățenia prin investiții (VIDEO)
Deputații au votat astăzi, în prima lectură, o legea care vine să abroge legea cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție, votată de precedenta majoritate parlamentară. Potrivit raportorului Chiril Moțpan, legea prin care străinii puteau obține cetățenia Republicii Moldova prin investiții este una „controversată și dubioasă”.
・
Potrivit lui Alexandru Slusari, există un risc enorm ca sub acest paravan să fie legalizate miliardele furate din băncile moldovenești și spălate capitalurile murdare din anumite zone tenebre ale lumii. „De care proveniență ne putem aștepta în schimbul cetățeniei moldovenești, mai ales în condițiile anonimatului?”, a declarat vicepreședintele Parlamentului.
„E mai ușor să vinzi cetățenii indivizilor certați cu legea din întrega lume, și să pretinzi că așa aduci investiții în țară, decât să implementezi reforme profunde în Republica Moldova pentru a o transforma într-o destinație atractivă pentru investitori”, a declarat în discursul său deputatul PAS Dan Perciun.
Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a întrebat ce are de gând noua guvernare să facă cu dosarele de dobândire a cetățeniei care se află în proces de examinare, dar și cu cetățeniile care au fost deja acordate. În răspunsul său, deputatul Sergiu Litvinenco (PAS) a declarat că aceste aspecte vor fi analizate. Cu toate acestea, dacă nu se vor identifica riscuri la adresa securității naționale, aceste cetățenii vor rămâne în vigoare, a mai spus Litvinenco.
Pentru a intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, precum prevede proiectul, acesta urmează a fi examinat și votat în lectură finală.
Amintim că, până la data de 16 mai curent, adică la mai bine de șase luni de la lansarea programului de dobândire a cetățeniei moldovenești prin investiție, 23 de persoane au depus dosarele pentru obținerea pașaportului Republicii Moldova.
La data de 5 aprilie curent, se cunoaștea despre faptul că o singură cetățenie a fost acordată prin intermediul acestui program.
În 2018, Parlamentul a votat legea privind acordarea privind acordarea cetățeniei prin investiții. Conform prevederilor acesteia, numele și prenumele persoanelor care vor deveni cetățeni ai Republicii Moldova vor fi secretizate, adică nu vor mai fi publicate în Monitorul Oficial odată cu decretul de acordare a cetățeniei. De asemenea, potrivit noilor amendamente, este exclusă limitarea la 5.000 de cetățenii acordate. Mai exact, limita de 5.000 va fi aplicată doar pentru solicitanții principali, nu și pentru membrii familiilor lor.
Democrații, cei care au inițiat proiectul, nu au văzut nicio problemă în secretizarea numelor strănilor care obține cetățenia moldovenească prin intermediul acestei lei. „Este vorba de confidențialitate. De ce cei care câștigă bani la loterie nu vor ca numele lor să fie publicat și adresa respectivă? Este o regulă care există în mai multe state. Nu este RM care a inventat această practică”, declaraset purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari.
Anterior, mai mulți experți, dar și partidele din opoziție au criticat proiectul cu privire la acordarea cetățeniei prin investiții. Spre exemplu, cei de la PAS au declarat că această lege va transforma Moldova „într-un loc al crimelor financiare”. Iar deputații din Primul Parlament au declarat că legea este „inoportună” și „păguboasă”. Democrații au respins însă toate criticile.
Vezi și: După Hong Kong, urmează alte destinații. Unde se mai promovează programul cetățeniei prin investiții