Până ca modificarea să fie votată, demiterea membrilor CEC trecea prin Curtea Supremă de Justiție. Materialele care stau la baza demiterii se ofereau CSJ-ului de către organele care au desemnat persoanele respective în componenţa CEC.

Ulterior, în baza hotărîrii Curţii Supreme de Justiţie, se desemna un nou membru CEC iar Parlamentul confirma un nou membru pentru durata neexpirată a mandatului predecesorului.

Deputații Partidului Democrat susțin însă că prin acest amendament practic se anihilează independența și autonomia membrilor CEC.

„Nimeni, nici în perioada comunistă, nu a atentat la independența organelor electoral”, a comentat Sîrbu, calificând decizia drept un abuz.

„E surprinzător ce ziceți acum, având în vedere acțiunile dvs. anterioare”, a răspuns vicepreședintele Parlamentului, Ion Ceban.

Amintim că CEC este constituită din nouă membri cu drept de vot deliberativ, unul este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, iar ceilalţi opt membri sînt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei şi se confirmă prin hotărîre a Parlamentului.   

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!