Autorul proiectului de lege, Petru Frunze din fracțiunea PAS propune majorarea, de la 75% la 100%, cotelor defalcate din impozitul pe venit plătit de persoanele fizice din sate și orașe, iar cotele repartizate pentru raioane vor crește de la 20% la 50%. Dacă deputații vor vota pro modificărilor la Legea finanțelor publice atunci cota din impozitul pe venit, plătit de persoanele juridice, va fi de 50%.

Potrivit documentului, includerea impozitului pe venit, achitat de persoanele fizice și juridice, în categoria venituri la bugetele locale va contribui la dezvoltarea comunităților rurale, va motiva autoritățile publice locale să dezvolte mediul de afaceri și să atragă investitori.

În prezent defalcările din impozitul pe venit al persoanelor fizice se fac în proporție de 75% către bugetele locale și de 25% către bugetele raionale. Autorul proiectului legislativ susține că în orașele mari o mare parte dintre angajați locuiesc în sate, acolo unde beneficiază de servicii publice, dar nu contribuie la dezvoltarea lor.

Petru Frunze scrie că nu-i relevant ca 25% din impozitele pe venit achitate de persoanele fizice să fie defalcate în bugetele raionale ca ulterior să fie repartizate bugetelor locale, fără a ține cont de cota impozitată de la contribuabili.

Autorul menționează că impozitele locale sunt cea mai importantă sursă de venituri pentru autoritățile publice locale, care trebuie să fie o echitate între bugetele locale, bugetul de stat și contribuabili.

Din 1 octombrie 2018 a fost introdusă cota unică de 12% la impozitul pe venit pentru persoanele fizice

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!