Potrivit lui Ciorici, „această șansă istorică, chiar dacă nu ne place, a fost creată de ACUM și PSRM, formațiuni cu viziuni diametral opuse, dar care și-au pus drept scop dezoligarhizarea țării”. „Pentru ca vechiul sistem să fie smuls din rădăcini, noua guvernare trebuie să pună moratoriu pe câteva subiecte. În caz contrar, în câteva luni se destrămă coaliția temporară și evident că ajungem la alegeri anticipate, iar la guvernare revine PD sau dăm peste altă bucurie - gasterbaiterul de la Moscova”, scrie sursa.

Acesta enumeră cel puțin 5 subiecte care n-ar trebui să ajungă pe agenda de discuție dintre cele 2 blocuri și propune ca securea războiului politic să fie îngropată pentru cel puțin 1 an.

1. Limba vorbită

2. Vectorul extern

3. Istoria

3. Unirea cu România și/sau Aderarea la Uniunea Vamală a Rusiei

5. Federalizarea și regiunea transnistreană. 

Dumitru Ciorici este de părere că oamenii maturi și care pot face o analiză la rece, înțeleg că nu e momentul pentru astfel de discuții. “Cu ele am fost manipulați și ni s-au spălat creierii aproape 30 ani. Ce folos că ne-am certat pe aceste subiecte? Între timp cineva fura și îngenunchea țara, o îndobitocea moral, iar rezultatul l-am văzut -> penali la guvernare. Indivizii care vor încerca să mute discuția de pe subiecte precum curățarea sistemului și dezvoltare => pe temele enumerate mai sus - ori sunt proști, ori sunt idioții utili care au ordine și intenția să deturneze ultima mare șansă care ne-a fost dată pentru a ne debarasa de guvernări corupte, care te filmează acasă, îți ascultă telefonul 24/24 prin intermediul serviciilor speciale. Lucrurile trebuie să revină la normal, apoi politicienii trebuie să meargă iar în alegeri, pentru ca măria sa alegătorul să decidă cine merită să guverneze”, conchide acesta.

Intervenția lui Igor Dodon: Susțin ideea! 

În discuție a intervenit și președintele Igor Dodon, care e de acord cu cele menționate și subscrie unei astfel de abordări. Ulterior, în după amiaza zilei de luni, acesta a și lansat un apel public cu privire la aprobarea unui astfel de moratoriu între PSRM și reprezentanții blocului politic ACUM.

“Pentru a face față tuturor problemelor și provocărilor din partea regimului care a plecat, este foarte important ca majoritatea parlamentară și guvernul să acționeze în comun și într-o echipă unită. Promit că, în calitate de Președinte al țării, voi face tot posibilul pentru a ajuta în depășirea tuturor dificultăților, contradicțiilor și dezbinărilor care, cu siguranță, vor apărea. Pentru ca noua guvernare să se consolideze și să reziste este extrem de important ca cel puțin pentru o perioadă de timp, să anunțăm un moratoriu pe subiecte ideologice și geopolitice care ne dezbină”, a scris sursa.

Fostul președinte PLDM, Viorel Cibotaru: Nu va merge!

Fostul președinte PLDM crede că această formula nu va avea succes pentru că problema e în capacitatea celor două echipe politice polarizate să elaboreze un limbaj și un comportament comun în abordarea chiar și acestor subiecte ”tabuizate”: "Nu va merge, politica nu rabdă pauze, goluri, rețineri, etc".

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!