Democratul Corneliu Dudnic ar putea nimeri în vizorul ANI pentru o firmă pe care o administra pe când era deputat

Democratul Corneliu Dudnic ar putea nimeri în vizorul ANI pentru o firmă pe care o administra pe când era deputat

Fostul deputat democrat Corneliu Dudnic ar putea deveni subiect al controalelor Autorității Naționale de Integritate (ANI) din cauză că pe vremea când se afla în Parlament (anii 2015 - 2018) a deținut și calitatea de administrator al unei firme, scrie Moldova Curată. Chiar dacă el neagă acest lucru și spune că firma, de facto, nu activează, situația reprezintă o incompatibilitate de funcții și este interzisă prin lege.

Corneliu Dudnic a venit în Legislativ în luna septembrie 2015, atunci când liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a renunţat la mandat. Timp de trei ani, Dudnic, în paralel cu mandatul de deputat, a fost (și este în prezent) și administratorul firmei „Vancor-Trans” SRL, afacere pe care a fondat-o în anul 2006. Firma își desfășoară activitatea în domeniul comerţului. Fostul deputat democrat dă asigurări că nu a admis o incompatibilitate de funcții, deoarece firma „Vancor-Trans” SRL nu mai are activitatea economică. „Această firmă nu duce nici o evidență timp de 12 ani, așa că nu are nici o activitate. Am încercat să o închid de mai mult timp de când am venit în Parlament, dar erau mai multe complicații de ordin tehnico-juridic. Iată de ce a rămas așa”, a declarat Corneliu Dudnic pentru moldovacurata.md atunci când era deputat. Ascunde afacerea?După ce i-a expirat mandatul, la sfârșitul anului 2018, Corneliu Dudnic a depus declarația de avere și interese personale la ANI, însă în document nu indică faptul că ar fi administrator al acestei firme și nici venitul obținut din activitatea ei. Asta deși, potrivit informațiilor de la Agenția Servicii Publice, Corneliu Dudnic este înregistrat și în prezent ca administrator al acestei afaceri. Întrebat de ce nu a indicat-o în declarația de avere, Corneliu Dudnic a precizat că el a depus actele pentru radierea acestei firme, însă procedura durează mai mult timp.Chiar dacă și-a încheiat mandatul, fostul demnitar ar putea deveni subiect al controalelor ANI, așa cum reiese dintr-un răspuns al instituției expediat portalului moldovacurata.md. Autoritatea afimă că inspectorii de integritate pot iniția un control într-un caz similar: „Legea nu prevede expres anumite limite referitoare la perioada în care inspectorul poate declanșa o procedură de control după încetarea mandatului subiectului. Mai mult ca atât, ca urmare a unui control privind respectarea regimului juridic al incompatibilităților, inspectorul de integritate poate constata, potrivit art.38, alin (1), lit.b), că persoana supusă controlului s-a aflat ori se află în stare de incompatibilitate”.Recent, Corneliu Dudnic a intrat în vizorul presei. La protestul organizat de PDM în ziua de 9 iunie curent, Dudnic ar fi bruscat-o pe reportera ZdG, Aliona Ciurcă. Fostul deputat i-a apucat rucsacul, în timp ce jurnalista încerca să-și facă loc în mulțime pentru a-i adresa întrebări liderului PDM, Vladimir Plahotniuc.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal