„Noi suntem obligați să examinăm toate, absolut toate posibilitățile de a asigura Republica Moldova, consumatorii cu gaz, mai ales în contextul riscurilor care ar putea să parvină de la 1 ianuarie 2020. Noi nu avem acord de livrare a gazelor pentru anul următor, noi nu avem ocol de tranzit al gazului”, a declarat președintele.

Întrebat cum vede rezolvarea problemei cu tranzitul, Dodon a spus că Ministerul Economiei trebuie de urgență să înceapă discuțiile cu Gazprom. „E clar că nu depinde doar de Moldova și Gazprom, depinde de Ucraina, dacă va fi tranzit”, a punctat Dodon.

„În caz dacă nu va fi tranzit prin Ucraina, atunci trebuie de urgență să examineze câteva variante – 2, 3, 4, teoretice, cel puțin. Și să înceapă discuțiile. Cu ucrainenii? Haideți să discutăm cu ucrainenii; cu românii ceva revers pe gazoductul magistral care vine, dacă e posibil, eu nu cunosc partea tehnică, haideți să discutăm”, a propus Dodon.

În plus, șeful statului a comentat și viitorul preț la gaz. El a subliniat că acesta va depinde de finalul discuțiilor cu Gazprom și dacă va fi sau nu tranzit prin Ucraina.

„Poți să te înțelegi să iei gaz mai ieftin de la ruși, dar dacă prin Ucraina nu-i tranzit, cum ai să-l aduci, că n-ai să-l pui în buzunar să-l aduci în Republica Moldova. Trebuie cumva un marșrut”, a conchis șeful statului.Amintim că anterior, Igor Dodon avertiza că un nou guvern din care ar lipsi socialiştii ar putea genera o substanţială majorare a preţului gazelor naturale de către Gazprom. Scumpirea ce ar trebui să se producă ar fi 35%, a spus Igor Dodon, invocînd un document al Moldovagaz pe care l-ar fi văzut. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!