
Companiile de construcții ar putea avea nevoie de acordul vecinilor pentru a începe șantierele. Monica Babuc: „Să nu ne facem iluzii”
Agenții economici care intenționează să inițieze construcția unei clădiri ar putea avea nevoie de acordul vecinilor din zonă pentru a începe lucrările. O propunere în acest sens a fost făcută de deputatul ACUM Vladimir Bolea, în cadrul ședinței Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Bolea spune că, în condițiile în care autoritățile municipale sunt depășite de gestionarea acestei probleme, Legislativul ar trebuie să se implice.
・
„De a cere permisiunea de construire și de la vecini, nu doar de la coproprietari. Cea mai mare problemă se vede acolo unde sunt case uni-proprietare, unde pe un sector de șase ari apare un bloc cu 11 etaje. Legea nu-i obligă să ceară permisiunea de la vecini pentru a construi, iar noi considerăm că trebuie să ceară permisiune”, a spus deputatul.
Mai mult, potrivit proiectului companiile care construiesc trebuie să prezinte în scris dovada că au informat vecinii despre consultările publice în ceea ce ține de eventualele șantiere:
„Locatarii practic văd că începe o construcție numai atunci când apare un gard, dar deja este tardiv”.
Deputata Maria Ciobanu susține că o prevedere aparte ar trebui să vizeze construcțiile auxiliare care se fac în clădirile cu multe etaje.
„Ar fi bine să se extindă și asupra blocurilor etajate. Cei care au apartamente își fac anexe unde doresc la balcon, fără a întreba de nimeni. E ceva de groază. N-am văzut urâțenie mai mare. El crede că dacă îi aparține apartamentul, are dreptul să facă mansardă, să ocupe și spațiul vecinului”, a spus Ciobanu.
Vicepreședintele Parlamentului, Monica Babuc l-a îndemnat pe Bolea să nu-și facă prea mari speranțe, întrucât pentru rezolvarea unei asemenea situații este nevoie de rezolvat mai multe probleme care vizează Planul urbanistic al capitalei.
„ Locuiesc și eu la Bucuiani și văd cu ochii mei ceea despre ce spuneți. Noi avem legislație imperfectă la acest capitol. Avem un cod al urbanismului care nu a fost completat. Să nu ne facem iluzii că schimbările, chiar și pe cele bune, pe care le propuneți vor schimba situația la acest capitol”, a menționat Babuc.
Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi și va fi dezbătut în cadrul ședinței Parlamentului.