
Moldova va încerca să pună capăt risipei alimentare. Un document în acest sens a fost validat de autorități
Țara noastră va încerca să pună capăt risipei alimentare. Mai multe instituţii de stat şi reprezentanţi ai sectorului privat au aprobat o foaie de parcurs pentru prevenirea pierderilor de alimente, scrie AgroTv. Potrivit sursei citate, documentul a fost validat, în cadrul unui atelier cu participarea Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie.
・
În cadrul atelierului a fost prezentată o evaluare a proporțiilor, cauzelor și impactului pierderilor și risipei alimentare. Totodată, au fost studiate lanțurile cu alimentele selectate și au fost intervievați actorii implicați în acest proces. Printre aceștia: femieri, procesatori și vânzători.
Proiectul de lege cu privire la diminuarea risipei alimentare, promovat de Ministerul Economiei și Infrastructuri a fost publicat pentru dezbateri publice încă pe 13 martie 2019.
Organizația pentru Alimentație și Agricultură din cadrul Națiunilor Unite a caracterizat risipa alimentară drept un fenomen global specific țărilor dezvoltate. Potrivit FAO, aproximativ o treime din producția alimentară globală pentru consumul uman este pierdută sau irosită, aproape 1,3 miliarde de tone anual. În expresie bănească, în anul 2018 pierderile din risipă în țările industrializate au constituit 680 de miliarde de dolari, iar în țările în dezvoltare - 310 miliarde de dolari.