După apariția unui studiu despre spălarea a circa 70 de miliarde de dolari americani de la băncile rusești prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) a reacționat printr-un comunicat de presă. Potrivit autorității, datele acesteia nu coincid cu cele prezentate în studiu.
„Conform legislaţiei naţionale cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, SPCSB (în continuare - Serviciu) recepţionează doar tranzacţiile suspecte de spălare a banilor şi finanţare a terorismului, prin virament sau numerar de la anumite limite. Tranzacţiile realizate între bănci, între bănci şi Banca Naţională a Moldovei, între bănci şi Trezoreria de Stat, între Banca Naţională a Moldovei şi Trezoreria de Stat sunt exceptate de la raportare în adresa Serviciului.
În acest context, preliminar, informăm că volumul fluxurilor financiare provenite din statele CSI (în special Federaţia Rusă) indicate în datele statistice ale Băncii Naţionale a Moldovei şi preluate de autorii studiului nu coincid cu informaţiile deţinute de către Serviciu.
Conform datelor acumulate şi analizate de Serviciu, confirmate inclusiv prin documente oficiale, valoarea totală a mijloacelor băneşti legalizate în contextul tipologiei „Global Laundromat”, avînd la bază ordonanţe judecătoreşti, cu utilizarea conturilor corespondente ale băncilor ruseşti deschise la BC MOLDINDCONBANK SA, a constituit cca 22 013 152 564 USD.
Totodată, Serviciul urmează să revină cu informaţii complexe referitor la desfăşurarea tipologiei de spălare de bani „Global Laundromat”, acţiuni de investigaţii realizate, aspecte privind cooperarea externă şi rezultatele obţinute de instituţia specializată în prevenirea şi combaterea spălării banilor”, se arată în comunicatul SPCSB.
Potrivit studiului elaborat de Transparency International Moldova și Comunitatea Watchdog.md, în perioada anilor 2010-2014 circa 70 de miliarde de dolari americani de la băncile rusești au fost spălați prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova, folosind hotărâri judecătorești ilegale privind datoriile false. Potrivit autorilor studiului, nicio persoană din cadrul autorităților de supraveghere și de urmărire penală din Moldova nu a fost condamnată.
Citește și: Laundromatul rusesc: schema de spălare a 70 miliarde dolari facilitată de elitele politice din Moldova
Vezi și aceste știri

Au fost publicate noi dovezi care arată cum soldații ruși au executat opt bărbați în Bucea

Ar fi deposedat două persoane de apartamente prin fals în acte. Un bărbat din Cahul va fi judecat pentru escrocherie
