„În 2018 au fost operate anumite modificări prin care studenții care fac studii la buget sunt obligați după absolvire să restituie această sumă statului, dacă decid să facă rezidențiatul peste hotare. Din punctul nostru de vedere această abordare este abuzivă. Oamenii sunt puși să achite sume de până la 250 000 de lei într-o singură tranșă dacă decid să plece din țară sau din domeniu”, a spus Perciun.

Deputatul subliniază că pentru a face procesul mai echitabil, tinerilor absolvenți ar trebui să li se ofere un timp de răgaz:

„ Proiectul nu vine să anuleze de principiu ideea rambursării banilor, dar de a prevedea un mecanism mai facil și poate mai uman, mai deschis spre studenți. Noi suntem de acord că statul cheltuie sume semnificative de bani pentru instruirea lor și este o așteptare rezonabilă ca ei să lucreze în Moldova. Noi propunem să li se acorde un termen de la 3 la 5 ani de zile în care să poată rambursa această sumă”.

Totodată, Perciun propune ca parlamentarii să reanalizeze aspectul potrivit căruia în prezent legea face diferență între costurile pe care le achită un student la contract, față de un student care învațăla buget. Deputatul spune că prețul de rambursare de la contract este mai mic decât cel de la buget.

Aleșii vor dezbate acest subiect în cadrul ședinței de plen.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!