Autorul proiectului Alexandru Slusari susține că prelungirea perioadei de comerț în baza patentei este necesară, deoarece majoritatea moldovenilor, care practică această activitate, întâmpină diverse dificultăți. „Avem peste 9500 de persoane care activează în baza patentei. Marea majoritate sunt în etate. Nu sunt capabili să treacă la aparatul de casă, să țină contabilitatea etc”, spune Slusari.

Totodată, Alexandru Slusari menționează că „chiar dacă se fac abuzuri - asta e problema statului că nu are pârghii de control”.

Patenta de întreprinzător este destinată comercianților care obțin venituri de până la 300 mii de lei pe an, precizează Alexandru Slusari. Deputatul din partea fracțiunii Platformei DA spune că mulți activează în baza patentei pentru a putea supraviețui, iar economia tenebră nu trebuie căutată printre acești întreprinzători.

La rândul său, Nicolae Ciubuc, deputat PD, a fost împotriva prelungirii patentei, deoarece există deja o formulă de activitate pentru comerțul cu amănuntul. „Considerăm că nu este normal acest lucru. Codul Fiscal stabilește o nouă formulă de activitate independentă, anume pentru a substitui patenta. Acest mecanism este unul mult mai transparent: fără scheme, evaziune fiscală și fără înregistrarea unei întreprinderi. Persoana fizică are dreptul să desfășoare activitate de întreprinzător, dar achită 1% din venit. Limita maximă este de 600 mii lei. În baza formulei noi, 1580 de persoane fizice sunt înregistrate ca întreprinzători, iar alte 2000 de persoane au emigrat din activitate (au trecut la SRL, au decedat etc.). Nu este corect să prelungim”, a argumentat Nicolae Ciubuc.

Pentru examinarea și aprobarea proiectului de lege de către Parlament au votat patru din cinci membri ai Comisiei agricultură și industrie alimentară. În prezent patenta de întreprinzător este valabilă până la 31 decembrie 2019.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!