Autorii proiectului de lege mai propun un adaos de 2%, calculat din pensia medie pe țară, pentru următorii doi ani de cotizare. Dacă proiectul de lege va fi aprobat de deputați atunci de suplimentul financiar vor beneficia moldovenii care au ieșit la pensie pentru limita de vârstă. De acest supliment financiar nu se vor bucura judecătorii, procurorii și cei care au o pensie specială.

În document sunt prevăzute modificări privind indexarea pensiilor: la data de 1 aprilie și 1 octombrie, iar coeficientul de indexare va constitui 15% din suma pensiei calculate pentru fiecare pensionar.

Proiectul are drept scop asigurarea echității în rândul beneficiarilor de pensii și asigurarea unui trai decent. Autorii proiectului anunță că nu au estimat impactul financiar asupra bugetului public.

Potrivit datelor prezentate în cadrul ședinței Comisiei agricultură și industrie alimentară, în anul 2017 în Republica Moldova erau circa 711 mii de pensionari. Mărimea medie a pensiei, la 1 ianuarie 2018, constituia 1527 de lei. Aproximativ 532 de mii de pensionari beneficiază de pensie pentru limita de vârstă.

Proiectul privind sistemul public de pensii este examinat acum în comisiile parlamentare, urmând să fie propus spre dezbateri la ședința de plen a Legislativului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!