„Conform prevederilor tratatelor internaționale din domeniul transportului maritim, în cazul infracțiunilor penale la bordul navelor, se aplică jurisdicția și legislația statului riveran, statului port, statului pavilion sau statului a cărui cetățenie o deține echipajul. În funcție de situația geografică a navei la momentul comiterii infracțiunii se aplică legislația statului afectat sau care este cel mai interesat în demararea anchetei”, se arată în comunicatul emis de agenție.

Agenția Navală a Republicii Moldova anunță că în cazul menționat, nava se afla în apele teritoriale a Spaniei, care în situația dată se consideră în calitate de stat riveran și stat port, legislația căruia se aplică în cazul dat. 

În scopul identificării acțiunilor ilegale săvârșite de filiera criminală, autoritățile competente din Republica Moldova au a acordat informația necesară autorităților antidrog din statele implicate în reținerea navei pe tot parcursul desfășurării anchetei.

În prezent Agenția Navală a Republicii Moldova, în comun cu autoritățile de forță din Republica Moldova țin legătura cu autoritățile spaniole, proprietarul și operatorul navei, societatea de clasificare la evidența căreia se află nava.  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!