„Am decis să reluăm la modul cel mai serios dialogul politic dintre UE și R. Moldova. Am vorbit despre inițiativa de dezoligarhizare, de scoaterea din captivitate a statului, am vorbit despre prioritățile noastre de combatere a corupției, despre investigarea reală a furtului miliardului. Am discutat despre programe comune și restabilirea finanțării în contextul programului de asistență macrofinanciare, obținerea asistenței tehnice și consultanță pentru instituții publice”, a comunicat, la conferința comună de presă, premierul Maia Sandu.

Prim-ministra a recunoscut „că așteptările față de noi sunt mari, vrem să ne mișcăm rapid și contăm pe asistența UE”.

Comisarul Hahn s-a arătat „foarte bucuros” să revină la Chișinău la doar două săptămâni de la ultima sa vizită. „Am avut o întâlnire excelentă. Îmi exprim mulțumirea față de transferul pașnic de putere în R. Moldova. Cred că a fost dovada unei maturități democratice. Suntem gata să vă sprijinim, să vă oferim ajutor la nevoie, iar lupta conta corupției e primordială. Am invitat-o pe Maia Sandu la Bruxelles și cred că va veni curând”, a comunicat Hahn.

„Sunt încrezător că putem să reluăm asistența bugetară și asistența macrofinanciară în decursul toamnei, începând cu luna septembrie”, a mai adăugat comisarul european.

Întrebat cum se va schimba atitudinea UE față de R. Moldova după alegerile în Parlamentul European, Hahn a declarat că „dacă reformele vor continua, va avea loc o creștere semnificativă a asistenței financiare pentru anul viitor”.

Amintim că pe 5 iulie 2018, deputații Parlamentului European a luat o decizia care prevedea suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova, din cauza nerespectării precondițiilor politice stipulate în acordul dintre UE și Republica Moldova. Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat că suspendarea asistenței este legată de invalidarea alegerilor de la Chișinău. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!