„Am exprimat mulțumiri partenerilor europeni pentru recunoașterea noii majorități parlamentare și a Guvernului precum și pentru susținerea eforturilor depuse de noua guvernare legitimă în vederea stabilizării situației în țară. Am menționat faptul că reacția promtă și clară a Uniunii Europene și a altor parteneri externi ai Moldovei este foarte importantă pentru noi și ne oferă șansa pentru o nouă dezvoltare a RM.

I-am comunicat dlui Hahn că la ședința Consiliului Republican, Partidul Socialiștilor pro-prezidențial a adoptat o decizie cu privire la susținerea eforturilor Guvernului Maiei Sandu privind realizarea reformelor întru binele țării și al poporului. Am menționat că și Administrația Președintelui va acorda sprijinul necesar Cabinetului de Miniștri, deoarece consideră că acest lucru va contribui la consolidarea noii guvernări și la îmbunătățirea dialogului cu partenerii externi”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

„În context, l-am informat pe diplomatul european despre importanța asigurării unei activități pe termen lung a majorității parlamentare și a Guvernului. Consider că pentru realizarea tuturor reformelor necesare țării va fi nevoie de cel puțin un an, însă ar fi ideal ca actuala configurare a guvernării să fie menținută pentru toți cei patru ani de mandat parlamentar.

În această ordine de idei, am subliniat că fracțiunea parlamentară a PSRM a adoptat decizia de a nu admite în rîndurile sale „transfugi” din alte fracțiuni, pentru a nu continua practica negativă a fostei guvernări în frunte cu Partidul Democrat. Am menționat că dacă în viitor vor apărea divergențe între PSRM și blocul ACUM, aceste forțe vor lăsa problemele la o parte, pentru a menține stabilitatea, ori se vor înțelege în privința organizării alegerilor parlamentare anticipate”, a mai scris Dodon.

Șeful statului a dezvăluit o comparație făcută de Johannes Hahn la finalul întrevederii. Comisarul ar fi comparat noua guvernare a Republicii Moldova cu o echipă de fotbal: când echipa națională iese pe teren, jucătorii trebuie să uite că reprezintă diferite cluburi și să lupte cu abnegație pentru victoria țării lor.

La întrevedere a participat și șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!