Potrivit Maiei Sandu, există o soluție și în cazul în care magistrații Curții vor refuza să plece de bunăvoie.

„Va fi o evaluare externă a judecătorilor și raportul Comisiei de la Veneția. În cazul unei evaluări externe, vin experți internaționali și locali, se ia dosarul fiecărui judecător și se analizează ce a fost conform sau neconform legii în deciziile sale. Se verifică presa de investigație, se uită ce case are judecătorul în cauză, raportat la salariul său. Dacă magistrații nu pot să răspundă la nereguli, sunt nevoiți să plece. Asta e metoda modernă de curățare a sistemului”, susține Sandu.

Precizăm că Legea cu privire la Curtea Constituțională, art. 13, prevede că judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau opiniile exprimate în exercitarea mandatului. 

Art. 14 prevede că magistrații CC sunt inamovibili pe durata mandatului, însă pot pleca din funcție din proprie inițiativă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!