„Cu regret, modul în care a acționat CC pe 7, 8 și 9 iunie 2019, adoptând mai multe decizii arbitrare, a șocat societatea. Modul în care hotărârile respective au fost revizuite pe 15 iunie 2019, a subminat total rolul CC de garant al Constituției. Aceste decizii au fost luate în unanimitate, iar domnul Zaporojan a participat la adoptarea tuturor acestor hotărâri”, se arată într-un apel deschis semnat de 13 ONG-uri.
Acestea sunt nemulțumite în special din cauza faptul că Veaceslav Zaporojan a fost numit în funcție la insistența societății civile.
În 2014, o funcție de judecător la CC, numit de Guvern, a devenit vacantă. Comisia pentru selectarea candidaților a fost constituită din experți constituționaliști, reprezentanți ai societății civile și un reprezentant al Guvernului. În noiembrie 2015, Comisia a propus Guvernului numirea în funcție a lui Veaceslav Zaporojan, care acumulase cele mai multe puncte în cadrul concursului. Guvernul a tărăgănat însă numirea.
Ulterior, în februarie 2016, membrii Comisiei au solicitat Guvernului luarea unei decizii, iar în martie 2016 mai multe organizații ale societății civile au cerut același lucru. Într-un final, în iulie 2016, Zaporojan a fost numit în funcție.
„Toate aceste procese demonstrează că societatea civilă s-a angajat și nu a cedat în perioada 2015 – 2016 până nu a fost asigurat un proces transparent și luarea unor decizii pe bază de merit de numire a judecătorilor la Curtea Constituțională. Având în vedere creditul deosebit de încredere pe care mai multe organizații l-a acordat dlui Zaporojan în 2016, îl îndemnăm insistent să-și prezinte imediat demisia, pentru a permite cel puțin un început de restabilire a încrederii în Curtea Constituțională”, se arată în adresarea societății civile.
Amintim că, pe 9 iunie 2019, Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, dar și mai mulți experți constituționali au îndemnat judecătorii de la CC să-și dea demisia în scopul restabilirii încrederii în Curtea Constituțională și pentru stabilizarea situației din țară. Până astăzi, niciun judecător constituțional nu a renunțat la fotoliul deținut.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.