Un accident tragic a avut loc pe strada Grenoble din Chișinău. Un șofer a lovit mortal o persoană chiar pe trecerea de pietoni. Tânărul a spus poliției că s-a distrat toată noaptea, iar spre dimineață a urcat obosit la volan.

Alt doilea accident a avut loc în satul Hîrbovăț din Anenii-Noi. Acesta s-a soldat cu rănirea unei persoane. În urma audierilor, șoferul a declarat că nu a putut evita impactul, deoarece a adormit în timp ce conducea.

Potrivit datelor INP, de la începutul anului 2019 au avut loc 12 accidente rutiere din cauza adormirii la volan, soldate cu trei persoane decedate și 14 traumatizate.

„Oboseala la volan este un factor major de risc, mai ales în această perioadă, când mulți șoferi nefamiliarizați cu drumurile lungi pleacă în vacanță la volanul mașinii personale sau se distrează toată noaptea, iar spre dimineață se deplasează spre domiciliu. Unul dintre cele mai periculoase moduri în care se manifestă oboseala la volan este „micro-somnul” – o stare de somn ce durează între două și 30 de secunde. Acest mod de manifestare a oboselii este foarte periculos, pentru că în acest timp șoferul are ochii deschiși și vede drumul, însă este într-o stare de estompare a realității”, a menționat INP într-un comunicat.

Instutuția a venit cu mai multe recomandări:

  • în cazul în care sunteți obosit, evitați să conduceți mașina;
  • dacă simțiți oboseală în timp ce vă aflați la volan, opriți mașina pe dreapta și odihniți-vă;
  • dacă sunteți singur în mașină și aveți de parcurs un drum lung, porniți radioul pentru a asculta muzică și țineți geamul întredeschis; 
  • trageți pe dreapta pentru a lua o pauză o dată la două ore, chiar dacă nu simțiți că vă este somn; 
  • puteți bea o cafea sau o băutură energizantă cu cel puţin 200 de mg de cafeină; 
  • țineți cont că și condițiile externe, precum monotonia de pe drum, căldura, ploile, conduc la favorizarea stării de oboseală.

Autor: Lucia Dascalescu, reporter stagiar

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!