„Potrivit unei reglementări limitate care am avut-o până în august 2018, orice neexecutare a relațiilor civile se poate transforma într-o condamnare penală. (...) Sunt anumite tentințe în aplicarea Codului Penal - când fapta infracțiunii depinde strict de atitudinea subiectivă a procurorului sau a instanței de judecată”, afirmă Gheorghe Macovei, avocat.

Un exemplu elocvent, prezentat de avocat, este cazul unei femei care are o livadă de nuci, cu suprafața de 300 de hectare. „În anul 2012, femeia, cu ajutorul fostului soț, obține un împrumut de 400 mii de lei, pentru a achita ratele unui credit bancar luat pentru afacere. Banii împrumutați au fost restituiți peste o lună, după roada de nuci. Timp de doi ani este liniște, iar în anul 2014 apare creditorul care solicită suma de 400 mii de lei. Femeia își dă seama că banii nu au ajuns la creditor, deoarece au fost transmiși prin fostul soț. Ea nu avea niciun document. (...) Femeia este reținută și i se deschide dosar pe escrocherie”, povestește avocatul femeii.

Gheorghe Macovei menționează că, de fapt, urmărirea penală a cazului a fost mimată, iar în anul 2016 femeia a fost condamnată la nouă ani de închisoare. Avocatul spune că a făcut recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) - cauza a fost rejudecată, dar a fost menținută sentința. Gheorghe Macovei anunță că a făcut un nou recurs la CSJ, dar până în prezent nu s-a întâmplat nimic. Potrivit avocatului, dacă CSJ va constata același lucru atunci se va adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!