„În spațiul public au existat speculații privind o „soluție politică” privind eliberarea domnului Vlad Filat din detenție, inclusiv prin grațiere. Cei care vorbesc despre grațiere ar trebui să știe că la baza ei trebuie să fie cererea persoanei care urmează să fie grațiată și recunoașterea vinovăției. 
În acest sens, domnul Vlad Filat și apărarea acestuia nu se așteaptă la anumite „soluții politice” pentru a-l pune în libertate. Domnul Filat și-a exprimat poziția principială că nu va accepta să fie eliberat prin oricare „soluții politice”, orice speculații la această temă, inclusiv posibila grațiere, rămîn a fi simple speculații”, a declarat avocatul lui Filat, Victor Munteanu. 

Apărătorul fostului premier susține că Filat continuă să pledeze nevinovat și îndeamnă clasa politică să găsească soluții care ar pune fundamentul unei justiții corecte, echitabile și imparțiale.

„Având în vedere că recent anumiți actori politici au făcut referință la condițiile de detenție și presupusele agresiuni fizice în detenția sa, domnul Filat cere expres să se înceteze orice speculații la acest capitol și să nu se promoveze neadevăruri, pentru că acestea aduc prejudicii morale părinților, copiilor și apropiaților săi”, mai spune Munteanu.

Potrivit avocatului, Filat solicită „să nu fie folosit numele său în realizarea anumitor scopuri”.

Amintim că recent președintele Igor Dodon a fost întrebat, la NTV Moldova, dacă l-ar grația pe Filat sau pe Veaceslav Platon. „În acești doi ani și jumătate cred că am amnistiat doar în 1-2 cazuri, care nu erau politice. Nu voi amnistia politicieni”, a răspuns Dodon.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!