Nicu Popescu face totalurile vizitei în SUA: „Noi, ca țară, trebuie să încetăm să cerem asistență permanentă” (VIDEO)

Nicu Popescu face totalurile vizitei în SUA: „Noi, ca țară, trebuie să încetăm să cerem asistență permanentă” (VIDEO)

Statele Unite ale Americii și-au declarat sprijinul puternic pentru țara noastră. Declarația a fost făcută de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă. Oficialul a precizat că în cadrul vizitei în SUA a avut o întrevedere și cu membrii diasporei. Totodată, el a reiterat că indiferent de durata mandatului pe care îl va avea Guvernul Sandu, intenția miniștrilor este de a depune eforturi maxime pentru a obține progrese pe segmentele de care sunt responsabili.

„Eu nu vreau să mor în fotoliul de la etajul de sus și niciunul dintre colegii mei nu vrea să fie ministru până la sfârșitul vieții. În toate țările democratice guvernele au un mandat limitat. Da, și acest guvern va avea un mandat limitat, intenția mea este să fac maxim posibil. Nu sunt Nostradamus și nu pot să prezic cât va dura sprijinul politic pe care îl va avea acest Guvern”, a declarat ministrul de Externe.

 În altă ordine de idei, Popescu a reiterat că în timpul vizitei peste Ocean a negociat o prelungire a asistenței financiare pe care o avea Moldova din partea Statelor Unite:

„În ultimii ani SUA au implementat mai multe proiecte de dezvoltare în Moldova. Am solicitat o prelungire a asistenței pe care am putea-o primi prin corporația Provocările mileniului. Discuțiile anterioare au fost blocare pentru că Moldova nu corespundea criteriilor de anti-corupție. Am convenit să deblocăm situația, să reducem cât mai repede gradul de corupție din Moldova. Am avut o discuție similară și la USAID, agenție care de un an nu a mai privit cu ani buni asistența financiară oferită Moldovei. Astăzi ei își declară deschiderea deplină pentru a relansa proiectele comune de asistență”.

Popescu a precizat că în următoarele zece zile o delegație din SUA va veni în Moldova. În prezent autoritățile încearcă să identifice domeniile prioritare pentru care va fi solicitat sprijinul american.

„Noi ca țară trebuie să depășim etapa de solicitare permanentă a asistenței. Acum avem nevoie de asta pentru a ne relansa economia. Deblocăm dialogul politic, dar intenția și speranța este să dezvoltăm mediul de afaceri și să atragem investitori străini care vor plăti salarii și impozite”, a spus oficialul.

O altă prioritate a ministrului de Externe ține de îmbunătățirea serviciilor consulare:

„Am avut o întâlnire cu diaspora. Una dintre prioritățile mele va fi îmbunătățirea serviciilor consulare pentru a simplifica viața cetățenilor de peste hotare. Succesul lucrului diplomației noastre depinde de relațiile pe care ambasadele o vor avea cu reacția. Ambasadele nu servesc unui ministru sau a unui ambasador, ci poporului”.

Totodată, Popescu a dat asigurări că în cel mai scurt timp vor începe lucrările de construcție a sediului noi al Ambasadei Statelor Unite la Chișinău:

„Ne mișcăm cu maximă rapiditate pentru a debloca situația și a începe lucrările de construcție a ambasadei. Aici nu există blocaje. Doar trebuie să scoatem subiectul de pe agenda discuțiilor teoretice și să trecem la treabă. Decizia a fost luată mai înainte”.

Subiectul vânzării terenului pe care se află fostul Stadion Republican pentru construcția ambasadei SUA nu este unul nou. Un proiect de hotărâre în acest sens a trecut de Guvern în vara anului trecut, mai apoi fiind votat în Parlament, unde a fost contestat de deputații socialiști. Ulterior, președintele Igor Dodon a refuzat să promulge legea prin care terenul trece în proprietatea Statelor Unite, fapt pentru care a fost suspendat, prerogativele sale fiind preluate în acest sens de președintele Parlamentului de atunci, Andrian Candu.
Vezi și aceste știri
Președintele Republicii Belarus a demis Guvernul

Președintele Republicii Belarus a demis Guvernul

Catastrofă ecologică în Siberia: 20.000 de tone de motorină s-au scurs într-un râu

Catastrofă ecologică în Siberia: 20.000 de tone de motorină s-au scurs într-un râu

Candu: La ora actuală suntem în discuții cu PAS și Platforma DA. Nu sunt negocieri, analizăm principii generale

Candu: La ora actuală suntem în discuții cu PAS și Platforma DA. Nu sunt negocieri, analizăm principii generale

Advertoriale
Angajații unei companii și-au creat un manifest original, desenând emoțiile lor la serviciu (VIDEO)

Angajații unei companii și-au creat un manifest original, desenând emoțiile lor la serviciu (VIDEO)

Masterclass-uri de Coaching Aplicat cu Supervizare. Cum participi la un curs certificat de coaching aplicat

Masterclass-uri de Coaching Aplicat cu Supervizare. Cum participi la un curs certificat de coaching aplicat

Rozetka.md a livrat în peste 150 de localități din țară. A ajuns și la tine?

Rozetka.md a livrat în peste 150 de localități din țară. A ajuns și la tine?

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cum pregătim corect copiii de vaccinare ca să evităm eventualele complicații? Răspunde medicul
 • Cât de blândă poate fi mama dragonilor! O altfel de Emilia Clarke într-o ședință foto...
Cele mai populare
 • 1
  Năstase susține că lista unui nou Cabinet de miniștri este pregătită: „Platforma DA are, în acest moment, cel puțin trei candidați la funcția de premier”
 • 2
  Maia Sandu exclude orice dialog cu PSRM: „Singura soluție bună sunt alegerile parlamentare anticipate”
 • 3
  Aproape toată populația din orașul chinez Wuhan a fost testată la COVID-19 în două săptămâni. Iată câte cazuri pozitive au fost confirmate
 • 4
  Chicu cere reînchiderea Pieței Centrale: Oamenii parcă nici n-au auzit de virus. Cumpără cănuțe și străchinele pentru Blajini
Autentificare
Creează cont