„Eu nu vreau să mor în fotoliul de la etajul de sus și niciunul dintre colegii mei nu vrea să fie ministru până la sfârșitul vieții. În toate țările democratice guvernele au un mandat limitat. Da, și acest guvern va avea un mandat limitat, intenția mea este să fac maxim posibil. Nu sunt Nostradamus și nu pot să prezic cât va dura sprijinul politic pe care îl va avea acest Guvern”, a declarat ministrul de Externe.

 În altă ordine de idei, Popescu a reiterat că în timpul vizitei peste Ocean a negociat o prelungire a asistenței financiare pe care o avea Moldova din partea Statelor Unite:

„În ultimii ani SUA au implementat mai multe proiecte de dezvoltare în Moldova. Am solicitat o prelungire a asistenței pe care am putea-o primi prin corporația Provocările mileniului. Discuțiile anterioare au fost blocare pentru că Moldova nu corespundea criteriilor de anti-corupție. Am convenit să deblocăm situația, să reducem cât mai repede gradul de corupție din Moldova. Am avut o discuție similară și la USAID, agenție care de un an nu a mai privit cu ani buni asistența financiară oferită Moldovei. Astăzi ei își declară deschiderea deplină pentru a relansa proiectele comune de asistență”.

Popescu a precizat că în următoarele zece zile o delegație din SUA va veni în Moldova. În prezent autoritățile încearcă să identifice domeniile prioritare pentru care va fi solicitat sprijinul american.

„Noi ca țară trebuie să depășim etapa de solicitare permanentă a asistenței. Acum avem nevoie de asta pentru a ne relansa economia. Deblocăm dialogul politic, dar intenția și speranța este să dezvoltăm mediul de afaceri și să atragem investitori străini care vor plăti salarii și impozite”, a spus oficialul.

O altă prioritate a ministrului de Externe ține de îmbunătățirea serviciilor consulare:

„Am avut o întâlnire cu diaspora. Una dintre prioritățile mele va fi îmbunătățirea serviciilor consulare pentru a simplifica viața cetățenilor de peste hotare. Succesul lucrului diplomației noastre depinde de relațiile pe care ambasadele o vor avea cu reacția. Ambasadele nu servesc unui ministru sau a unui ambasador, ci poporului”.

Totodată, Popescu a dat asigurări că în cel mai scurt timp vor începe lucrările de construcție a sediului noi al Ambasadei Statelor Unite la Chișinău:

„Ne mișcăm cu maximă rapiditate pentru a debloca situația și a începe lucrările de construcție a ambasadei. Aici nu există blocaje. Doar trebuie să scoatem subiectul de pe agenda discuțiilor teoretice și să trecem la treabă. Decizia a fost luată mai înainte”.

Subiectul vânzării terenului pe care se află fostul Stadion Republican pentru construcția ambasadei SUA nu este unul nou. Un proiect de hotărâre în acest sens a trecut de Guvern în vara anului trecut, mai apoi fiind votat în Parlament, unde a fost contestat de deputații socialiști. Ulterior, președintele Igor Dodon a refuzat să promulge legea prin care terenul trece în proprietatea Statelor Unite, fapt pentru care a fost suspendat, prerogativele sale fiind preluate în acest sens de președintele Parlamentului de atunci, Andrian Candu.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!