Incidentul a avut loc vineri, în Baia de Aramă, județul Mehedinți. Fetiţa a fost dată în adopţie unui cuplu din SUA cu cetăţenie română. Ea locuia împreună cu asistenta maternală, care a avut grijă de copilă în ultimii şapte ani, scrie Agerpres. Potrivit presei locale, asistentei maternale i s-a desfăcut contractul de muncă, iar autorităţile au considerat că fata stă ilegal la domiciliul acesteia.

În imaginile înregistrate de soţul femeii apare fetiţa care plânge şi se zbate pentru a rămâne alături de asistenta maternală, căreia îi spune „mama”.


Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, sâmbătă, că a transmis, cu aprobarea premierului Viorica Dăncilă, un mesaj Ambasadei SUA în România, pentru a se asigura că minora va fi în regulă în familia adoptivă, scrie Mediafax.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi au menționat, într-un comunicat de presă, că nu au fost informaţi cu privire la operaţiunea de preluare a minorei şi că nici nu a fost solicitată prezenţa vreunui reprezentant al instituţiei.

Pe de altă parte, reprezentanţii Poliţiei au informat că numărul oamenilor legii care au participat la misiunea de dare spre adopţie a fost stabilit după o analiză realizată anterior, care a avut în vedere inclusiv riscurile la adresa ordinii publice care pot să apară pe fondul unui impact emoţional puternic.

La rândul său, procurorul Maria Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiţei, a spus că nu a tras de copil în timpul intervenţiei şi că a încercat să o ia în braţe. Ea a declarat că femeia din Baia de Aramă, la care era copila, a refuzat de două ori să o adopte și că fetiţa se zbătea „pentru că i s-a inoculat că o iau în străinătate şi îi fac rău”.

Un protest de amploare a avut loc, vineri seara, în Baia de Aramă. Oamenii s-au adunat pe marginea drumului şi au avut afişe cu mesaje precum „Sorina merită un loc în România, alături de familia ei”, „Lăsaţi-o pe Sorina să decidă” sau „Sorina are o familie şi centrele sunt pline de orfani”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!