„Salvatorii au însoţit mai mulţi locatari a scărilor neafectate  pentru aşi recupera o parte de bunurile necesare. Oamenii au fost echipaţi corespunzător şi în maximă siguranţă au intrat pentru câteva minute în apartamente pentru a-şi lua o parte lucruri”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații Excepționale (IGSU). 

„Securitatea locatarilor a fost asigurată de salvatori permanent pe parcursul aflării persoanelor în încăperi. În continuare este aplicat senzorul de stabilitate cu laser. Această procedură permite verificarea stabilităţii construcţiei, dar şi a oscilaţiilor în preajma clădirii avariate”, se mai menționează în comuncat.

Potrivit IGSU, la faţa locului funcţionează în continuare Celula de Criză pentru gestionarea şi monitorizarea situaţiei.

Pe 19 iunie o parte a unei clădiri cu nouă etaje, din orașul Otaci, s-a prăbușit. Incidentul s-a produs pe strada Prieteniei nr.153 din Otaci. Potrivit salvatorilor nu sunt înregistrate victime. Angajații IGSU au evacuat 46 de oameni, inclusiv 11 copii din blocul avariat, reușind preîntâmpinarea unei tragedii. 

Ulterior, s-au stabilit cauzele prealabile ale tragediei de la Otaci: Darea în exploatare a blocului cu diverse încălcări, acumularea permanentă a apei în subsol și modificările neautorizate în construcția blocului, cum ar fi demolarea parțială a pereților de bază de către unii locatari. 

Citește și: Un bloc cu nouă etaje s-a prăbușit parțial la Otaci. 46 de persoane au fost evacuate

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!