
„Temperaturile ridicate și alimentele ușor alterabile, una dintre cele mai periculoase combinații”: Iată recomandările ANSA pe vreme caniculară
Soarele, canicula şi alimentele ușor alterabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinaţii în sezonul cald. Băuturile şi mâncarea alterată, alături de fructele şi legumele insuficient spălate pot provoca toxiinfecţii alimentare ale căror simptome se fac simţite la câteva ore de la consum, atenționează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
・
Cele mai periculoase alimente asociate cu apariţia unor afecţiuni digestive, în special pe timpul verii, sunt carnea, mezelurile, ouăle, produsele lactate și bucatele cu risc sporit, care sub influența temperaturilor înalte pot crea un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea microflorei.
Pentru a evita situaţiile în care pot fi achiziţionate produse neconforme, care vă pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa, ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la câteva aspecte:
- Să cumpere produse alimentare din locuri autorizate în conformitate cu legislația din domeniu
- În cazul constatării unor nereguli să depună reclamațiile respective în conformitate cu legislația în vigoare către Subdiviziunele Teritoriale ANSA
- Produsele alimentare, în special cele perisabile, trebuie să fie plasate spre comerț în condiții termice necesare
- Totodată, toate produsele alimentare trebuie să fie asigurate cu un marcaj, ce ar aduce la cunoștința consumatorilor despre toate mențiunile prevăzute în legislație. Informaţia de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilităţii minimale sau data limită de consum, ţara de origine, condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare, declaraţia nutriţională şi instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar
- Integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi a comercializării. Ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat, să nu prezinte semne de bombaj
- Transportarea produselor alimentare în perioada respectivă trebuie să fie în cel mai scurt timp posibil
- După procurare, păstraţi produsele conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului.
ANSA recomandă de a fi acordată organizării unor ieșiri familiare, meselor în aer liber. Produsele alimentare trebuie să fie alese cu mare atenție, fiind excluse produsele gata și ușor perisabile, ce necesită regim termic special pentru păstrare. Totodată, se recomandă folosirea ambalajelor izotermice.