„Iată scăldatul se permite până la 22:00, sunt panouri unde se indică acest lucru. După 22:00, salvamarii noștri umblă cu megafoanele și strigă în gura mare că trebuie să iasă din apă. Chiar dacă sunt preveniți, ei spun: „da, noi știm, suntem la curent”, s-a arătat nemulțumit Serghei Carp.

Acesta a venit și cu o soluție. „Poate că e cazul de dat împuterniciri poliției. Dar nu așa, să vină, să prevină, cu amenzi, după asta prin judecată. Pe vremuri era biciul la putere. Dacă să ne uităm, și în Europa și peste tot: nu te-ai conformat observațiilor polițistului o dată, de două ori, a treia oară se folosește și arma de foc. Nu vreau arma de foc, dar un bici bun, așa, de la polițiști pe cai. La a treia prevenire, biciul și mai bine a doua zi el o să simtă o vârcă pe spate, dar o să fie în viață”, a spus funcționarul.

Ideea nu a fost salutată de șeful adjunct de la Poliția Capitalei. „Trebuie să uităm de timpurile celea, clar lucru că acum avem alte sarcini – prin convingere și nu prin forța fizică”, a declarat Silviu Mușuc, menționând că, de la începutul anului, în capitală s-au înecat opt persoane.

În cadrul ședinței de la Primărie, Serghei Carp a venit și cu o altă inițiativă. Mai exact, ca salvamarii să formeze propria întreprindere municipală.

„Cu părere de rău, ei muncesc foarte mult și îndeplinesc obligațiunile cum trebuie, la nivel și la timp, dar salariul lor este mizer. Un salvamar are o mie și ceva de lei. Întreprinderea noastră e la autogestiune. Fiindcă ei se află la întreprinderea noastră, noi nu putem să-i remunerăm după sistemul nostru, fiindcă la noi e după volum. Am cosit atâtea hectare, am făcut atâtea rute etc. Dar la salvamar nu poți să stabilești câte scufundări el trebuie să facă. El trebuie să fie la post și să fie gata mereu. După volume noi nu putem să-i remunerăm și nici după legea bugetarilor. Ei rămân în mijloc”, a explicat el.

Propunerea trebuie să fie votată de Consiliul Municipal. „În fiecare an, în buget se prevede suma pentru întreținerea lor. Ea nu se cheltuiește din cauză că așa e sistemul de salarizare, conform legii. Noi am studiat, mari alocații adăugătoare nu sunt necesare”, a mai spus Serghei Carp.

În prezent, în capitală activează în jur de 60 de salvamari, deși numărul acestora trebuie să ajungă la 110.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!