A.R: El (n.r. Vlad Plahotniuc) nu poate să ceară nimic de la tine. Corect? Nu poate să-ți spună să faci un anumit lucru.

R.U:  Eu trebuie să înțeleg conceptual. Să-mi spuneți care este direcția, unde este punctul slab. El (n.r. Vlad Plahotniuc) știe care sunt capacitățile mele.

 A.R: Renato, ascultă. Să pornim de la altceva. Eu lui i-am spus că noi trebuie să înțelegem ce poți tu să oferi în schimb. Tu vrei să treacă deputații în Parlament. Lui asta nu-i este interesant. Lui nu-i este interesant să treci tu, nu-i este interesant să treacă Maia, Năstase, Dodon. Lui îi este interesant să treacă PD-ul.

R.U:Eu înțeleg, Adrian, dar aici mai este și altceva. Să zicem că PD-ul are 60 (n.r. de mandate) și din ele Renat ia zece. Să spunem că mai sunt 40 de mandate.

 A.R: Îți explic, Renat. Fiecare mandate care vor intra în Parlament, pe urmă în timp, cumva, la tot se poate de găsit cheia. Dar ce poți tu oferi? Aici tu trebuie să vii cu niște garanții. Da tu nu le ai. Deducându-le stăm și ne gândim ce poate Renat să ne ofere în loc. El nu-ți spune cu text deschis să nu te bagi în alegeri. El spune să faci ceea ce crezi de cuviință. Dar mi-a spus că lui nu-i este interesant ca tu să participi. Lui îi este interesant că tu să lovești în Dodon, să te angajezi să lovești în Maia. Sau în Năstase. Pe urmă nu știm care vor fi planurile cu tine. Și un pașaport ar putea să-ți facă. Diferite chestii. Beneficii se pot găsit, dar depinde ce vrei tu.

 R.U: O să facă o vânătoare după mine. Eu nu dramatizez, dar nu trebuie să subestimăm situația.

 A.R: Tu trebuie singur să înțelegi ce vrei, unde vrei să ajungi și ce vrei să obții în schimb. El poate accepta sau refuza un anumit scenariu. Eu nu-i pot desenea schemele în care ai putea tu să ne fii util atâta timp cât nu știu ce vrei tu. Din tot ce am simțit eu, noi nu pornim combina pentru 3 spice și 16%. Noi pornim combina pentru mai mult. Asta tot trebuie să vină la PD. Trebuie de întărit partidul. Nu este cruțat nimeni. Dacă sunt 5 voturi de la Maia, le luăm. Cinci voturi în Năstase, le luăm. El spune că utilitatea acum este să-i lovești pe ei.

 R.U: Să-i lovesc nefiind în politică?

A.R: Da.

R.U: Adică să nu particip la alegeri, pur și simplu să-i lovesc?

A.R: Tu faci ce vrei. Tu îți iei deciziile. Dar trebuie să înțelegi că noi vrem ca PD-ul să ia cât mai mult. Și dacă vei fie o piedică, va trebui să ții piept.

R.U: La ce?

A.R: Am fost suficient de explicit. El foarte clar îmi explică: el nu are interes să nimerească multă lume în Parlament. Să ajungă el. El zice că dacă tu ai nevoie de fracțiune pentru că asta îți dă anumite garanții. Spune că și noi putem oferi anumite garanții. Eu înțeleg că există loc de discuții, nu e tot blocat. Am înțeles că nu-i convine ca tu să mergi în alegeri, dar e suficient de deștept să nu ceară. Poate un pașaport să-i trimitem? Poate are nevoie de așa ceva? El face pași și dă soluții. Există o deschdiere, dar trebuie să înțeleagă cu ce putem fi de folos.

Potrivit mesajului expediat la adresa redacției, înregistrarea audio a fost realizată la sfârșitul anului 2018, înainte de începerea campaniei electorale. 

Amintim că imediat după plecarea din țară a liderului democrat Vlad Plahotniuc, Liderul Partidului Nostru, aflat de aproape doi ani la Moscova, a anunțat că revine în Moldova. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!