Filat: „Plahotniuc a plecat, dar sistemul a rămas”. Judecătoria Chișinău a respins cererea de revizuire a primului dosar (UPDATE)

Filat: „Plahotniuc a plecat, dar sistemul a rămas”. Judecătoria Chișinău a respins cererea de revizuire a primului dosar (UPDATE)

UPDATE 15:10 Cererea depusă de avocații lui Filat a fost respinsă ca neîntemeiată. „Plahotniuc a plecat, dar sistemul a rămas”, a spus fostul premier după pronunțarea deciziei.Știrea inițială: Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, examinează astăzi o nouă cerere de revizuire a cauzei penale în care ex-premierul Vlad Filat fost condamnat la nouă ani de închisoare. Avocații ex-premierului au cerut recuzarea judecătorilor, întrucât din completul actual fac parte magistrații Andrei Niculcea și Sergiu Lazăr, doi dintre cei trei magistrați care l-au condamnat pe Filat în primul dosar.

La ședința de judecată, după cuvântarea avocaților în care s-a cerut recuzarea, cuvântul a fost luat și de ex-premierul Vlad Filat.

„Instanța trebuie să înceteze să fie oficiul notarial pentru a certifica dosarele care vin de la procurori. La cereraa procurorului Bețișor, completul de judecată format din Moscalciuc, Niculcea și Lazăr au admis ca acest dosar să fie calificat de instituțiile din afara țării ca fiind un dosar motivat politic”, a declarat Filat în adresarea sa în fața instanței.

Publicitate

„Vreau să vă aduc aminte de o situație bizară: la Curtea de Apel, când s-a început judecarea dosarului lui Șor, după o lungă-lungă traducere în rusă, toți judecătorii s-au autorecuzat, unii pentru că au trecut pe la Orheiland. Aduc în atenția dvs. că lucrurile trebuie să fie înțelese așa cum spune legea: imparțialitate să fie. Nu vreau să cred că un judecător care a participat la execuția mea ar putea să-și revadă opinia. Asta ar răsturna tot ce înseamnă acuzare”, a mai spus Filat în fața magistraților, precizând că acest caz al său e „un studiu de caz despre cum nu trebuie să faci justiție în R. Moldova”.

Magistrații urmează să se pronunțe asupra cererii avocaților.

https://rlive.md/embed/96193.html

La ședința de astăzi au venit și mai mulți susținători care au cerut un proces echitabil:

...

Cea de-a doua cerere de revizuire a procesului penal al lui Filat a fost depusă pe data de 12 iunie 2019, pe motiv că, în sentință, fostului prim-ministru i-a fost ilegal atribuită suma de 5,5 milioane euro. Potrivit avocatului Victor Munteanu, banii ar fi aparținut, de fapt, unei companii subordonate lui Ilan Șor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal