La ședința de judecată, după cuvântarea avocaților în care s-a cerut recuzarea, cuvântul a fost luat și de ex-premierul Vlad Filat.

„Instanța trebuie să înceteze să fie oficiul notarial pentru a certifica dosarele care vin de la procurori. La cereraa procurorului Bețișor, completul de judecată format din Moscalciuc, Niculcea și Lazăr au admis ca acest dosar să fie calificat de instituțiile din afara țării ca fiind un dosar motivat politic”, a declarat Filat în adresarea sa în fața instanței.

„Vreau să vă aduc aminte de o situație bizară: la Curtea de Apel, când s-a început judecarea dosarului lui Șor, după o lungă-lungă traducere în rusă, toți judecătorii s-au autorecuzat, unii pentru că au trecut pe la Orheiland. Aduc în atenția dvs. că lucrurile trebuie să fie înțelese așa cum spune legea: imparțialitate să fie. Nu vreau să cred că un judecător care a participat la execuția mea ar putea să-și revadă opinia. Asta ar răsturna tot ce înseamnă acuzare”, a mai spus Filat în fața magistraților, precizând că acest caz al său e „un studiu de caz despre cum nu trebuie să faci justiție în R. Moldova”.

Magistrații urmează să se pronunțe asupra cererii avocaților.


La ședința de astăzi au venit și mai mulți susținători care au cerut un proces echitabil:


Cea de-a doua cerere de revizuire a procesului penal al lui Filat a fost depusă pe data de 12 iunie 2019, pe motiv că, în sentință, fostului prim-ministru i-a fost ilegal atribuită suma de 5,5 milioane euro. Potrivit avocatului Victor Munteanu, banii ar fi aparținut, de fapt, unei companii subordonate lui Ilan Șor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!