„Am spus întotdeauna că acești bani sunt la dispoziția R.Moldova și, de îndată ce condițiile vor fi îndeplinite, banii vor veni. Fac următoarea predicție: Guvernul anterior nu a fost capabil în trei ani să absoarbă nici măcar o tranșă. Dacă acest Guvern va fi lăsat să-și facă treaba, într-un an cred că va reuși să absoarbă toate cele trei tranșe. Regulile sunt clare – combaterea spălării banilor, alegeri democratice, sistem transpartinic, combaterea corupției, întărirea sistemului bancar, modernizarea și reformarea justiției. De îndată ce vom vedea progrese pe aceste domenii, banii vor veni”, a declarat Siegfried Mureșan.

Și conducătorul delegației, Heidi Hautal, a declarat că este „destul de realist” ca prima tranșă să fie acordată începând cu luna septembrie, așa cum a declarat anterior comisarul european pentru extindere și vecinătate, Johannes Hahn.

Membrii delegației au avut întrevederi cu premierul Maia Sandu, cu speakerul Zinaida Greceanîi, cu președintele Igor Dodon, dar și cu președintele fracțiunii parlamentare a PDM, Pavel Filip.

Întrebată dacă socialista Zinaida Greceanîi va susține parcursul european al Republicii Moldova, Heidi Hautal a răspuns afirmativ. „Nu există niciun fel de dezacord în sânul coaliției pe această problemă”, a spus parlamentara.

Cât despre discuțiile purtate cu democratul Pavel Filip, Heidi Hautal a menționat: „Este o provocare pentru un prim-ministru să devină lider al opoziției. Dar domnia sa își acceptă acest nou rol. Noi am transmis mesajul că rolul unei opoziții constructive este foarte important, fiindcă ajută Guvernul să guverneze mai bine”.

Delegația a mai declarat că nu va avea nicio întrevedere cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, venit și el astăzi, 24 iunie, la Chișinău.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!