Cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se desfășoară în perioada 14-23 iunie 2019, sub tema ARTA DE A DĂRUI. Timp de zece zile, orașul Sibiu s-a transformat într-o scenă uriașă ce deschide o fereastră cu vedere spre umanitate în forma ei cea mai vibrantă. 3300 de invitați din 73 de țări; circa 540 de evenimente cultural-artistice și evenimente în 75 de spații, printre care biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol, întrunind peste 70000 de vizitatori pe zi.

Ca în fiecare an, în programul festivalului se găsește o selecție dintre cele mai bune spectacole care se joacă acum pe scenele României, realizată cu multă atenție și dăruire de către organizatori. "Făcând sinteza temelor ultimelor patru ediții veți înțelege ce face FITS de 26 de ani: Din iubire, cu pasiune, construim încredere pentru a putea dărui!“, subliniază Constantin Chiriac, Director General al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, președintele FITS.

După cum am menționat mai sus, la actuala ediție a FITS, Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” a participat cu 2 spectacole – „100 de minute de libertate” / 100 Minutes of Freedom – text şi regie: Bogdan Sărătean, cunoscut om de teatru din România, și HAMLET de William Shakespeare, spectacol montat de regizorul Sandu Grecu.

Spectacolul „100 de minute de libertate” / 100 Minutes of Freedom, care s-a jucat pe 15 iunie, reprezintă primul proiect de colaborare teatrală între România și Republica Moldova – coproducție a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău. Acest spectacol, singura coproducție teatrală realizată în cinstea Centenarului, aduce împreună artiști de pe ambele maluri ale Prutului, cu ajutorul instituțiilor importante din România și Republica Moldova. Este primul proiect sui-generis de colaborare teatrală între România și Republica Moldova – o coproducție a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale" din Chișinău. Un proiect temerar, o realizare întru totul remarcabilă! Spectacolul a fost montat pe un text improvizat chiar de actori și, bineînțeles, cu concursul regizorului, care a știut să canalizeze amintirile, gândurile și trăirile actorilor, să le coaguleze, să contureze imagini vii și profund emotive. Povestea vieții fiecăruia dintre cei 11 actori – fie că s-a născut în România, fie că pe pământul ocupat al Moldovei dintre Prut și Nistru – istorisită cu mult har, cuprinzând atât momente triste, dureroase, cât și întâmplări mai hazlii, picante, cum e și firesc să fie la o vârstă a neastâmpărului, a trezit adânci emoții spectatorilor din sală.De aprecierea deosebită a publicului și a cronicarilor de teatru s-a bucurat și spectacolul HAMLET de William Shakespeare, care a fost prezentat în a doua zi a festivalului.
Sandu Grecu, regizorul acestui spectacol, s-a remarcat mereu prin actualitatea stringentă a abordării oricărui subiect dramatic, istoric sau de moment. Raportându-se la situația social-politică degradantă din republica noastră, regizorul plasează protagonistul spectacolului în „Cursa de șoareci”, universul imaginar creat de însuși Hamlet în piesa sa (teatru-în-teatru), menită să-l demaște pe ucigașul propriului părinte. Eroul spectacolului se frământă în această cursă fatală, căutând o ieșire care, din nefericire, n-a existat și nu există. Din primele minute ale spectacolului, Hamlet, prințul Danemarcei te poartă prin gesturi bine țintite direct în inima poveștii. Acolo, în fața ta, e toată istoria care va duce la povestea bine-cunoscută a lui Hamlet; aceasta se scrie sub ochii tăi, ca un alt spectacol de teatru-în-teatru, corespondentul a ceea ce va fi „Cursa de șoareci”.

Spectacolele au fost prezentate în limba română, cu traducere în limba engleză.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!