În debutul discursului, Kozak a salutat rezolvarea pașnică a crizei politice de la Chișinău și a spus că așteaptă primele roade ale relansării comisiei interguvernamentale moldo-ruse.

„E important să colaborăm profitabil de ambele părți, chiar dacă mărimile piețelor de desfacere sunt incomparabile. Cred că în curând vom putea relua lucrul eficient al comisiei interguvernamentale. Nu întotdeauna opiniile noastre au concis cu cele ale statelor europene sau SUA, dar nici cu o altă țară nu am avut relații atât de înghețate cum am avut cu R. Moldova până în trecutul recent. A fost o istorie stranie care era dăunătoare în primul rând R. Moldova. Vom lucra și operativ vom lua decizii”, a spus vicepremierul rus.

Pe masa discuțiilor între Kozak și Dodon a mai fost subiectul exportului de mărfuri din Republica Moldova în Rusia fără taxe adiționale, dar și negocierile pentru livare a gazului pentru țara noastră.

A fost atinsă și problema livrării de energie electrică. „Suntem cointeresați ca Centrala Electrică de la Cuciurgan să lucreze stabil, proprietarele ei sunt companiile ruse, dar problema trebuie să fie decisă în baza intereselor moldovenești, nu vom loba interesele companiei ruse. Ține de orice alte relații între țările noastre”, a spus Kozak.

Amintim că la 3 iunie, Kozak a mai avut o vizită de lucru în Republica Moldova. După ce la Chișinău a izbucnit criza politică, el a declarat că anume la acea întâlnire Vlad Plahotniuc i-ar fi înmânat propunerea de federalizare a R. Moldova.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!